Enoteka: Nobile Cuvee Noir i La Trappe Blond


Piše Emil PERDEC

Istarska vina

Ime vina: Nobile Cuvee Noir

Godina berbe: 2009.

Proizvođač: Vina Legović

Lokacija: Kaštelir/Istra

Temperatura serviranja:14-16 stupnja Celzija

Gastro preporuka: teleće pečenje

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Riedel Bordeaux Grand Cru Glass

Cijena (mpc): 169,00 kuna (Cicibela Rovinj)

Obiteljska vinarija Legović smještena je u Mekišima kod Kaštelira, osnivač je Valter Legović, koji je nakon dugogodišnjeg rada u Agrolaguni prije desetak godina, uz pomoć sina Marka, pokrenuo vlastitu vinariju te danas obrađuju 12 hektara vinograda s kojih na tržište plasiraju12 različitih etiketa vina podijeljenih u četiri proizvodne linije: Perlata- linija u kojoj se nalazi pjenušac, Fresca“ linija jednogodišnjih svježih vina, Matura - linija zrelih odležanih vina njegovanih u drvenim bačvama i Nobile - linija vina koja se radi isključivo u iznimnim berbama, što bi bilo slično španjolskoj inačici „Reserva de la familia“. Danas bih s vama podijelio svoje viđenje vina Cuvee Noir iz linije Nobile, koje je do sad napravljen iz samo tri  berbe: 2005., ali ga više nema na tržištu, 2009. sada dostupno na tržištu i 2015. koje je još u bačvama. Iz iznimno dobre berbe 2009. Legovići su se odlučili napraviti drugi Noir od 60 posto cabernet sauvignona, 30 posto merlota i 10 posto cabernet franca. U ovome slučaju grožđe je brano zajedno te je nakon prerade i maceracije od 28 dana odležavalo 72 mjeseca u kombinaciji novih i rabljenih barrique bačvica. Iz ove ograničene serije na tržište je plasirano 2.600 boca. Vino sam pred kušanje dekantirao budući da mu je trebalo vremena da se nadiše i prilkaže se u najboljem svijetlu. Vino krasi prekrasna rubin crvena boja s tamnijim rubovima, čak se javljaju i elementi granatnog, vino je bistro i djelomično gusto. Moram priznati da sam opis mirisa korigirao na način da sam ga kušao i sutradan kada se vino još više otvorilo. Na nosu dominira bobičasto voće s dominantnom borovnicom i ribizom, kasnije se javlja nota vanilije potom dolazi  prašnjava nota, nakon toga otvara se i čokolada s dodirom crnog papra i malo cedrovine, a nakon duže vrtnje u čaši, i suha šljiva. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, s druge strane ugodno je svježe, tanično s finim mekanim taninima, vrlo je ukusno, lijepo se pije i krasi ga puno tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa je izražena, vino u ustima traje poprilično dugo, a na retro okusu javlja mi se nota čokolade i borovnice. Vino je u sjajnoj formi, harmonično je mada mu na prvi pogled fali malo svježine, ali jako se lijepo pije i otvara u čaši. Sljubio sam ga uz teleće pečenje iz forna s krumpirom i kombinacija je bila sjajna.

 

Nizozemska piva

Ime pića: La Trappe Blond

Proizvođač: La Trappe

Lokacija: Tilburg/Nizozemska

Temperatura serviranja: 8-10 stupnja Celzija

Gastro preporuka: tjestenina Carbonara

Ocjena: 9/10

Čaša: Riedel Ouverture Beer Glass

Cijena (mpc): 49,00 kuna (Konzum, 0,75 l)

Prije dva dana točnije 2. i 3. rujna u Medulinu se održao 2. Medulin craft beer festival, na žalost, lani na prvi, nisam stigao doći, no ove godine sam ga posjetio. Craft ili zanatska piva odnosno pivski OPG kako ih se još naziva, pravo su osvježenje na našoj pivskoj sceni. Kako sam vam već u nekoliko navrata obrazlagao razliku između craft piva ili  piva gornjeg  vrenja te lagera ili piva donjeg vrenja, danas ću vam predstaviti jedan od stilova Ale piva za koji su vjerojatno neki od vas već čuli, a to je Trapist pivo. Ovaj tip piva podliježe refermetaciji u boci te se može proizvoditi u jednom od jedanaest trapističkih samostana od kojih se šest nalazi u Belgiji, dva u Nizozemskoj, te po jedan u Francuskoj, Italiji i Sjedinjenim Američkim Državama. Danas bih vam predstavio pivo iz nizozemskog trapističkog samostana Koningshoeven - La Trappe. Da bi bilo trapist pivo, mora se proizvoditi  unutar zidina trapističkog samostana, a proizvodnja mora biti pod nadzorom redovnika. Proizvodnja piva mora biti sekundarna djelatnost samostana, a sredstva koja se proizvodnjom piva zarade ulažu se u  održavanje objekata i terena samostana i  za pokrivanje životnih troškova redovnika. Danas bih s vama podijelio svoje viđenje piva „La Trappe blond” ili popularne plavuše, jednog od brendova ove pivovare. Pivo krasi lijepa zlatno žuta boja, koja u pojedinim tonovima ide prema starome zlatu, pivo je gusto i djelomično bistro pa se po lijevanju u čašu stvara bogata pjena. Miris je ugodan, kvalitetan i fin, prevladava nota citrusa, korijandera, papra, a osjeti se i nota kvasca, pomiješana sa žitaricama poput slada ili pšenice, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Kao i kod ostalih piva ove pivovare, kad u boci ostane zadnja trećina piva dobro je bocu malo zavrtiti da se talog pomiješa s pivom kako ne bi bili prikraćeni za  kvalitetan okus. Na okusu pivo je suho, toplo i mekano, ima umjerenu gorčinu, lijepo se pije, krasi ga ugodna svježina i trajnost okusa u ustima, a na retro okusu dolazi malo korice kruha i nota žitarica, sam retrookus dugo traje te ga krasi ga puno tijelo. Obično mi je pivo gastronomski pratitelj dobre pizze, no ovaj put sam ga sljubio uz tjesteninu carbonaru i kombinacija je bila jako dobra.

 


Podijeli: Facebook Twiter