Enoteka: Muškat Vicinim


Marko Bernobić istarski je vinar novije generacije koji je zajedno sa svoja dva brata nastavio obiteljsku tradiciju vinarstva i vinogradarstva koju su davno započeli još njegovi djedovi. Obiteljsko gospodarstvo Bernobić nalazi se u selu Deklevi u neposrednoj blizini Višnjana, a ukupno posjeduju šest hektara vinograda koji se nalaze na položajima Deklevi i Markovac i u prosjeku su stari oko osam godina.

Cijeli njegov dan posvećen je vinu. Naime, Marko je uposlenik u Pjenušci Peršurić d.o.o, a ujedno je i suprug Katarine Peršurić koja zajedno sa sestrom Anom polako preuzima posao od njihova oca, živuće institucije istarskog vinarstva Đordana Peršurića. Od sortimenta Marko uzgaja malvaziju istarsku, muškat žuti, refošk, teran i cabernet sauvignon. Vinogradi se nalaze na istarskoj crvenici, na nadmorskoj visini od 300 metara i okrenuti su u smjeru jug-zapad. Smješteni su na interesantnom teroiru, a i sam vinar mi je u razgovoru rekao da i njega u pojedinim berbama znaju iznenaditi neki rezultati, u pozitivnom, ali i negativnom smjeru.

Mali lijepi podrum sa simpatičnom kušaonicom nalazi se u sklopu obiteljske kuće. Godišnje na tržište plasiraju oko 10.000 boca raznoga vina, a ostalo se proda kao rinfuza na istarskom i riječkom području. Danas bih s vama podijelio moje viđenje Markovog muškata žutog iz berbe 2013. Dakle, grožđe je ručno brano početkom listopada te je nakon prerade macerirano 12 sati, a onda je nakon prešanja fermentiralo 20 dana te odležalo u inox bačvama šest mjeseci i u svibnju je punjeno u bocu.

Vino ima lijepu zelenkasto žutu boju s malo tamnijim rubovima te je kristalno bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris je ugodan i fin. Prvo mi na nosu dominira nota agruma s narančinom korom, potom se javlja nota marelice i breskve, da bi onda išlo prema noti ružinih latica. Vino je poluslatko, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima lijepu svježinu te je ukusno. Krasi ga srednje tijelo te je uravnoteženo s djelomično izraženom intenzivnošću okusa te ipak samo djelomičnom trajnošću u ustima. Kakvoća vina je fina, a na after tasteu ostaje okus sočne breskve. Vino mi je djelomično harmonično jer bih možda očekivao da bude mrvicu slađe i tek je spremno za tržište.

Dobro rashlađen može se servirati kao aperitiv, a kao desertno vino može pratiti i fine ljetne krostate. Ovo je jedan od rijetkih istarskih muškata punjen u bocu 0,75 l u kojem je omjer cijene i kvalitete zadovoljavajući. (E. PERDEC)

Ime vina: Muškat

Godina berbe: 2013.

Proizvođač: OPG Marko Bernobić

Lokacija: Višnjan, hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija

Gastro-preporuka: Voćna krostata

Ocjena: 8,9/10

Čaša: Riedel Bar Port glas

Cijena (mpc): 35 kn (kod vinara)


Podijeli: Facebook Twiter