Enoteka: Muškat Prelac

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Momjanski muškat
Godina berbe: 2011.
Proizvođač: Vina Prelac
Lokacija: Momjan, Zapadna Istra
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: voćna krostata
Ocjena: 8/10
Cijena (mpc): 67,00 kn (Cicibela, Rovinj)

Momjan je jedan od najljepših istarskih gradića okružen brežuljcima obraslim vinovom lozom. Vinarstvo i vinogradarstvo je ovim ljudima tradicija već nekoliko generacija. Trenutno se u okolici Momjana nalaze dvije najljepše vinarije u Istri te nekoliko jako dobrih restorana.

Kombinacija vinarije i restorana odlično funkcionira u obitelji Rina Prelca. Mislim da je više ljudi za Rina čulo kao izvrsnog ugostitelja i vlasnika Momjanske konobe "Rino" nego za Rina Prelca kao vinara.

Poanta je u tome da njemu nije potrebno pretjerano ulagati u marketing i promociju kad veći dio svog vina uspije prodati kroz vlastitu ugostiteljski objekt. Godine 1988. Prelac je otvorio konobu te u njoj prodavao svoj vino, no to nije bilo dovoljno za cjelogodišnje poslovanje pa je odlučio proširiti vinograd.

Danas Prelac ima 10 hektara vinograda te osim muškata momjanskog koji zauzima jednu trećinu vinograda, uzgaja i malvaziju istarsku, chardonnay od bijelih sorti te refošk i cabernet sauvignon od crnih sorti. Rino se dodatno educirao i kao sommelier te ima završenu izobrazbu talijanskog AIS-a pod patronatom čuvenog Sergeja Cesara.

Za Rina Prelca tako možemo ustvrditi da je kompletna eno-gastro-vinska osoba kakvih, nažalost, u Istri nema mnogo. Danas bih vam htio predstaviti Prelčev muškat momjanski iz berbe 2011., koji se možda jedini još uvijek puni u bocu zapremine 0,75 litre, te ima jako dobar odnos cijene i kvalitete.

Ovo je klasična poluslatka varijanta, no, koliko sam načuo Prelac se sprema ponuditi i muškat u suhoj varijanti, te muškat u prediktanoj "passito" varijanti!

Vino ima lijepu slamnatožutu boju s tamnijim rubovima i nijansama zlatnog. Kristalno je bistro i slabo prema djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena te ima finu kakvoću. Prvo mi dolazi tipična sortna aroma koju krasi muškat, potom idu cvjetne note kamilice, slijedi nota livadnog meda a završava s malom notom ušećerene narančine kore. Kompleksnost mirisa je djelomično bogata.

Vino je poluslatko, djelomično toplo i mekano, s druge je strane djelomično svježe i ukusno te ga krasi srednje tijelo. Vino je djelomično uravnoteženo jer prevladava slatkoća u odnosu na svježinu, intenzivnost je djelomično izražena a u ustima solidno traje. Fino je i vrlo pitko te lepršavo i djeluje mi  harmonično, a trenutno je spremno za trošenje i uživanje u sljubljivanju s laganim voćnim desertnima. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter