Enoteka: Muškat momjanski i Ruinart rosé brut

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Piše Emil PERDEC

 

Istarska vina

Ime vina: Muškat momjanski

Godina berbe: 2014.

Proizvođač: Vina Prelac

Lokacija: Momjan, hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 10-12 stupnja Celzija

Gastro-preporuka: voćna krostata

Ocjena: 9/10

Čaša: Malvazija Riedel Glass

Cijena (mpc): 76 kuna (Cicibela, Rovinj)

Prelac muškat

U ovim blagdanskim danima trebat će nam neko desertno vino da se zasladimo uz svu silu kolača kojima smo okruženi. No, nažalost, u božićno-novogodišnje vrijeme aktualna je problematika sa žilet-žicom na hrvatsko-slovenskoj granici, pa ljudi prosvjeduju s obje strane granice. Pitoma Momjanština također ulazi u zonu koja je odijeljena žicom, a ovdje su ljudi stoljećima živjeli u dobrim odnosima gajeći vinovu lozu i dobrosusjedske odnose. Dakle muškat je uvijek spajao, a ne razdvajao ljude s obje strane granice, to je vrlo plemenita sorta i krajem kolovoza dobila je sjajno priznanje.

Temeljem pravilnika o zaštićenim oznakama izvornosti i zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla, tradicionalnim izrazima i označavanju vina Ministarstvo poljoprivrede i turizma dodijelilo je zaštićenu oznaku izvornosti za vino muškat momjanski, prvo vino u Hrvatskoj kojem je dodijeljena zaštićena oznaka izvornosti nakon ulaska Hrvatske u EU. Udruga proizvođača momjanskog mušakta Vino Momilianium u suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam iz Poreča, 2014. su izradili specifikaciju kojom su zaštitili oznaku izvornosti i naziv muškat momjanski.

Danas bih s vama podijelio svoje viđenje jako dobrog te jedinog momjanskog muškata koji se puni u bocu od 0,75 l, vinarije Prelac. Rino Prelac vrlo je sposoban čovjek, podjednako uspješan kao ugostitelj i kao vinar. Pred nama je vino iz teške berbe 2014. koje je ipak ispalo sasvim korektno, u odnosu na berbu u globalu koja je bila najlošija u zadnjih dvadesetak godina. Vino ima lijepu slamnatožutu boju sa zelenkastim i nijansama, kristalno je bistro i slabe gustoće.

Dok čaša miruje intenzivnost mirisa je izražena, a miris fin i ugodan. Na nosu mi se prvo javljaju voćne arome no prevladava tipična sortna aroma koja krasi muškat i daje nam onaj nepogrešiv osjećaj da dok ga pijemo osjećamo kao da zapravo jedemo to grožđe. Potom dolaze cvjetne note kamilice na što se nadovezuje nota bagremova meda, a završava s malo svježeg ananasa, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata. Vino je poluslatko, kristalno bistro i slabe gustoće, a s druge strane ima dobru svježinu te je vrlo ukusno, a krasi ga srednje tijelo. Ima djelomičnu ravnotežu, jer mu fali malo tijela, intenzivnost okusa je djelomično izražena, a trajnost je djelomična. Na after tasteu javlja mi se nota ogrozda, a vino je harmonično i lijepo se pije uz selekciju božićnih slastica, no ja bih se po običaju odlučio za jednu finu laganu voćnu krostatu.

Francuska vina

Ime vina: Ruinart rosé brut

Godina berbe: više berbi zajedno

Proizvođač: Ruinart

Lokacija: Champagne, Francuska

Temperatura serviranja: 4-6 stupnjeva Celzija

Gastro-preporuka: božićne hladne delicije

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Champagne Restaurant Riedel Glass

Cijena (mpc): 508 kuna (Cicibela, Rovinj)

Ruinart rosé

Iza nas je još jedna godina, polako dočekujemo novu 2016. za koju se nadamo da će biti barem jednako dobra kao i ova 2015. koju polako ispraćamo. Tradicija je da na prijelazu stare i nove godine nazdravimo pjenušavim vinom, koje simbolizira veselje, sreću i radost koju želimo u novoj godini. Danas, za razliku od prije dvadesetak godina, više nije problem dobiti kvalitetno pjenušavo vino po normalnoj cijeni pa čak i kvalitetan šampanjac. Jedna od najboljih šampanjskih kuća Ruinart uvijek će mi ostati u lijepome sjećanju, naime oni su bili pokrovitelji Europskog prvenstva sommeliera Trophé Ruinart na kojemu sam predstavljao Hrvatsku 2004. i 2006. godine.

Sjedište ove šampanjske kuće s prekrasnim podrumom nalazi se u središtu Reimsa. Ruinart je do 1996. godine poslovao samostalno, a onda je prešao pod okrilje moćnog koncerna LVMH-a, no zadržao je neovisnost i sljedećih deset godina, sve do 2006. godine. Ova šampanjska kuća ima 5-6 sjajnih etiketa šampanjca, a ja bih danas s vama podijelio svoje viđenje Ruinart roséa.

Ovaj se rosé dobiva od 45 posto chardonnayja ubranog u vinogradima u Côte des Blancs i Montagne de Reims te 

55 posto pinota crnog koji je ubran u vinogradima Montagne de Reims i Vallée de la Marne. Bazno vino cuvee sastoji se 70 posto od svježe berbe, a 30 posto od dvije posljednje berbe. Nakon ručne berbe i male maceracije, vino odležava u inoksu te je spremno za drugu fermentaciju. Vino krasi lijepa svjetloružičasta boja koja ide prema boji lososa, bistro je i djelomično gusto, a iz čaše izlaze brojni sitni i vrlo brzi mjehurići. Dok čaša miruje, intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin, ugodan i zavodljiv. Na prvu loptu osjećam ugodnu svježinu, koja se nastavlja s notama malina i trešnje, kasnije se nadovezuje i malo jagode, praćene s malo lichije.

U drugom naletu dolazi i lagana nota kvasca te korice kruha upotpunjena s ružinim laticama i malo šipka. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano a sa druge strane krasi ga izvrsna svježina, tanini su u tragovima te je vino ukusno sa srednjim tijelom. Ima sjajnu ravnotežu dobru intenzivnost okusa i dosta dugo traje te se na after tasteu javlja nota maline. Vino je harmonično te je odlična pratnja božićnih hladnih delicija poput pršuta, lososa ili pak bakalara.


Podijeli: Facebook Twiter