Enoteka: Montepulciano d’Abruzzo


Na sajmu vina Vinitaly u Veroni 2008. godine imao sam čast i zadovoljstvo upoznati poznatu talijansku vinaricu Marinu Cvetić. Marina je rođena u Beogradu, odakle joj dolazi otac, a majka je iz okolice Splita. Kao mlada djevojka krajem 80-ih godina prošlog stoljeća upoznala je poznatog talijanskog vinara iz regije Abruzzo Giannija Masciarellija te s njime ušla prvo u poslovni odnos, a kasnije u brak.

Nažalost, 2008. godine 53-godišnji Gianni Masciarelli je preminuo, a Marina sada upravlja velikim posjedom na kojem proizvode vina u četiri linije. Jedna od tih linija, koju je Gianni upravo posvetio svojoj supruzi, nosi i ime Marina Cvetić. A Marina je vino zavoljela kroz majčinu obitelj jer je ljeta provodila kod djeda i već kao mala pomagala oko bačvi i grožđa, tako da nije nespremna ušla u novu životnu avanturu.

Vinarija Masciarelli počela je 1978. godine s 2,5 hektara vinograda, a danas posjeduje 320 hektara vinograda i maslinika. Nedavno sam imao priliku kušati Montepulciano d’Abruzzo berba 2007. godine iz linije "Marina Cvetić" te bih htio s vama podijeliti moje impresije o ovom vinu. Grožđe je brano u nekoliko različitih vinograda, od kojih su najveći San Martino i Corropoli s po 30 hektara, a prosječna nadmorska visina je 300 metara. Berba je ručna i sredinom listopada te je nakon berbe imalo 15 do 20 dana fermentacije u inoks bačvama te potom još i 30 dana maceracije. Nakon toga vino je odležalo 18 mjeseci u barrique bačvicama, te još šest mjeseci u boci prije puštanja na tržište.

Vino ima lijepu tamnu duboku rubin crvenu boju s granatnim rubovima te je bistro i gusto. Obavezno ga treba dekantirati i dati barem pola sata da se nadiše te mu onda dati veću bordošku čašu da bi se pokazao u najboljem svjetlu. Intenzivnost mirisa je izražena, a kakvoća je fina, na nosu mi se prvo otvaraju note vanilije, potom šumskog voća u obliku borovnice i ribiza, slijede začinske note u obliku crnoga papra, onda i nota ljubičica pa prema kraju dolazi i nota gorke čokolade te suhe šljive.

Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane djelomično svježe, tanično i ukusno. Ima jako tijelo, uravnoteženo je te ima izraženu intenzivnost okusa, u ustima je trajno te ima finu kakvoću. Harmonično je te u jako dobroj formi i odlično paše uz jela od crvenog mesa. (E. PERDEC)

Ime vina: Montepulciano d’Abruzzo

Godina berbe: 2007.

Proizvođač: Azienda Agricola Masciarelli

Lokacija: San Martino sulla Marrucina/Abruzzia

Temperatura serviranja:16-18 Celzija

Gastro preporuka: T-bon steak

Ocjena:8,8/10

Cijena(mpc):130 kn (Wine Searcher)


Podijeli: Facebook Twiter