Enoteka: Mongolsko vino

Mongolsko vino (foto: grapewallofchina.com)
Mongolsko vino (foto: grapewallofchina.com)

Ime vina: Cabernet Gernischt
Godina berbe: 2009.
Proizvođač: vinarija Hansen
Lokacija: Wuhai/unutarnja Mongolija/Kina
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: janjeći kotlet
Ocjena: 8,7/10
Cijena (mpc): 125,00 kuna (Wine Searcher)

Često se u svojim kušanjima susrećem s neobičnim vinima te bih se danas osvrnuo na jedno takvo koje sam nedavno probao. Cabernet gernitsch je crvena sorta grožđa koja se koristi u Kini te se vjeruje da je europskog, odnosno francuskog podrijetla, a slična je, ako ne i identična, cabernetu francu u Europi ili carmenereu u Čileu.

Naime, prije epidemije filoksere u Europi postojala je sorta cabernet gemischt ili miješani cabernet koja je nekako završila u Kini oko 1892. godine te je vjerojatno pogreškom kod pisanja gemischt postao gernitsch, a sve ostalo je povijest.

Danas bih podijelio svoje viđenje caberneta gernitscha iz berbe 2009. vinarije Hansen koju je utemeljio vlasnik vinarije Han Jianping, a Francuz Bruno Paumard je glavni enolog. Osnovni sortiment je: merlot, cabernet sauvignon te cabernet gernischt.

Vrlo neobično je mjesto gdje su odlučili podignuti vinograde, a to je regija Wuhai koja se nalazi u pustinji Gobi, polegnutoj u kineskom dijelu Mongolije. Ovo je jedno od najneobičnijih mjesta za podizanje vinograda, ali pokazuje se da ako imate dovoljno novca te dobru ideju, možete napraviti puno toga.

Ovakvi projekti u tom siromašnom dijelu Kine imaju veliko značenje za razvoj kraja i zapošljavanje lokalnog stanovništva. Za navodnjavanje koriste vodu iz Žute rijeke te podzemne vode. Grožđe za ovo vino raste na najboljim parcelama u pokrajini Wuhai u vinogradu starom oko 35 godina. Vinograda ukupno imaju oko 250 hektara, a nalaze se na pjeskovitom tlu ispod kojega se nalazi podloga od ilovače. Nalaze se na nadmorskoj visini od 150 metara, a godišnja proizvodnja vinarije je oko 1 milijun boca od kojih se većina proda u Kini.

Nakon berbe grožđe macerira četrdeset dana te se onda stavlja na odležavanje u nove francuske barrique bačvice na period od 26 mjeseci. Nakon punjenja u bocu slijedi mirovanje od šest mjeseci pa onda vino ide na tržište. Vino ima lijepu granat-rubin crvenu boju, bistro je i djelomično gusto. Svakako ga treba dekantirati prije pijenja, intenzivnost mirisa je izražena i fina.

Miris je trajan i ugodan; prvo se otvara nota vanilije, potom prevladavaju ribiz i borovnica, u sljedećem naletu dolazi cedrovina pa čokolada i na kraju malo papra. Vino je suho i toplo te mekano, a s druge strane svježe te tanično, potom je ukusno. Ima puno tijelo, uravnoteženo je te ga krasi intenzivan okus, trajno je te se na after tasteu opet javlja vanilija. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter