Ime vina: Cabernet Gernischt
Godina berbe: 2009.
Proizvođač: vinarija Hansen
Lokacija: Wuhai/unutarnja Mongolija/Kina
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: janjeći kotlet
Ocjena: 8,7/10
Cijena (mpc): 125,00 kuna (Wine Searcher)
Često se u svojim kušanjima susrećem s neobičnim vinima te bih se danas osvrnuo na jedno takvo koje sam nedavno probao. Cabernet gernitsch je crvena sorta grožđa koja se koristi u Kini te se vjeruje da je europskog, odnosno francuskog podrijetla, a slična je, ako ne i identična, cabernetu francu u Europi ili carmenereu u Čileu.
Naime, prije epidemije filoksere u Europi postojala je sorta cabernet gemischt ili miješani cabernet koja je nekako završila u Kini oko 1892. godine te je vjerojatno pogreškom kod pisanja gemischt postao gernitsch, a sve ostalo je povijest.
Danas bih podijelio svoje viđenje caberneta gernitscha iz berbe 2009. vinarije Hansen koju je utemeljio vlasnik vinarije Han Jianping, a Francuz Bruno Paumard je glavni enolog. Osnovni sortiment je: merlot, cabernet sauvignon te cabernet gernischt.
Vrlo neobično je mjesto gdje su odlučili podignuti vinograde, a to je regija Wuhai koja se nalazi u pustinji Gobi, polegnutoj u kineskom dijelu Mongolije. Ovo je jedno od najneobičnijih mjesta za podizanje vinograda, ali pokazuje se da ako imate dovoljno novca te dobru ideju, možete napraviti puno toga.
Ovakvi projekti u tom siromašnom dijelu Kine imaju veliko značenje za razvoj kraja i zapošljavanje lokalnog stanovništva. Za navodnjavanje koriste vodu iz Žute rijeke te podzemne vode. Grožđe za ovo vino raste na najboljim parcelama u pokrajini Wuhai u vinogradu starom oko 35 godina. Vinograda ukupno imaju oko 250 hektara, a nalaze se na pjeskovitom tlu ispod kojega se nalazi podloga od ilovače. Nalaze se na nadmorskoj visini od 150 metara, a godišnja proizvodnja vinarije je oko 1 milijun boca od kojih se većina proda u Kini.
Nakon berbe grožđe macerira četrdeset dana te se onda stavlja na odležavanje u nove francuske barrique bačvice na period od 26 mjeseci. Nakon punjenja u bocu slijedi mirovanje od šest mjeseci pa onda vino ide na tržište. Vino ima lijepu granat-rubin crvenu boju, bistro je i djelomično gusto. Svakako ga treba dekantirati prije pijenja, intenzivnost mirisa je izražena i fina.
Miris je trajan i ugodan; prvo se otvara nota vanilije, potom prevladavaju ribiz i borovnica, u sljedećem naletu dolazi cedrovina pa čokolada i na kraju malo papra. Vino je suho i toplo te mekano, a s druge strane svježe te tanično, potom je ukusno. Ima puno tijelo, uravnoteženo je te ga krasi intenzivan okus, trajno je te se na after tasteu opet javlja vanilija. (E. PERDEC)