Enoteka: Mladenova Malvazijica


Ime vina: Malvazijica
Godina berbe: 2012.
Proizvođač: Vinarija Roxanich
Lokacija: Kosinožići/hrvatska Istra
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: jadranske lignje sa žara
Ocjena: 8,7/10
Cijena (mpc): 60 kuna (Cicibela, Rovinj)

Vinarija Roxanich zasigurno će u istarskoj vinskoj povijesti biti zapisana na posebnom mjestu. Mladen i njegovi ljudi postavili su nove standarde u istarskom vinarstvu i njihova ustrajnost u puštanju vina na tržište tek nakon dužeg odležavanja, ono je nešto što je istarskoj vinskoj sceni falilo.

No vremena se mijenjaju, a i sam Mladen mi je u našem posljednjem razgovoru priznao da se odlučio na logičan potez plasiranja na tržište tri bazne etikete koje će predstavljati njegovu baznu polaznu liniju vina. A to su Malvazijica koja izgleda kao Antica kad je bila mala, potom rose i jedan Superistrian kad je bio mali, a zove se Porco rosso.

Pritom, ovako na prvu, ističem izvrsno grafičko rješenje etiketa koje su razigrane i vedre te privlače pažnju. Također mi se svidio i odabir, za hrvatsko tržište rijetkih, Alzaških boca. Na ovaj potez odlučile su se i druge vinarije sličnog stila, Saints Hills te Menegheti.

Naime, većina vinarija svoja vina dijele u barem dvije, ako ne i tri linije, te na taj način dospijevaju do široke publike, koja se jedan dan odluči za lakšu varijantu vina, a možda neki drugi dan za onu ozbiljniju, no bitno je da su u ponudi raznovrsna vina.

Berba je bila u prvoj polovici rujna, grožđe je iz okolice Višnjana sa crvene zemlje. Nakon berbe grožđe je šest dana macerirano, te je kasnije odležavalo isključivo u inoxu u periodu od šest mjeseci, a potom je još dva mjeseca provelo u boci.

Vino ima lijepu zlatno žutu boju, bistro je i gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris malo zatvoren no postepeno se otvara. Na nosu se osjeća kora crvene naranče i žuti grejpfrut. Sljedeće otvaranje mirisa ide prema kompotu od dunje te se kasnije otvara i lijepa nota mokre trave dok kasnije dolazi i tipični malvazijin miris cvijeta akacije, te onda završava s notom putra i kvasca.

Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a sa druge strane je djelomično svježe, nije tanično mada zbog maceracije ima nešto tanina u tragovima te ugodnu mineralnost koju daje specifični teroir crvene višnjanske zemlje.

Vino ima puno tijelo, te je uravnoteženo i intenzivnog okusa i u ustima jako lijepo traje. Kakvoća vina je fina i smatram ovo vino harmoničnim i ugodno pitkim, s finim i dugačkim završetkom kojeg krasi putrasti after taste. Vina ovakvoga stila dobrodošla su u eno-gastro ponudi te sam uvjeren da će vam se svidjeti. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter