Enoteka: Misal Royal


Jedna od najcjenjenijih sorta grožđa na svijetu je crni pinot ili kako se u Francuskoj originalno zove - pinot noir. Porijeklo vuče iz Burgundije, ali ga ima u cijelome vinogradarskom svijetu. Dosta je zahtjevan za tretiranje u vinogradu, no vinogradari mu posvećuju veliku pažnju jer vina koja se dobivaju od ove sorte su posebna. Primjerice, jedno od najskupljih svjetskih vina Romane Conti iz Burgundije radi se od ove sorte.

Osim za dobivanje mirnih vina pinot noir je vrlo bitan za dobivanje pjenušavih vina u cijelome svijetu, pogotovo u Champagni, gdje uz chardonnay i pinot meunier čini trio koji nam daje fantastična pjenušava vina.

U Hrvatskoj su najbolji tereni za pinot crni na Plješivici i u Zagorju, ali i u Slavoniji, pogotovo Kutjevu. U Istri ima nekoliko dobrih pokušaja dobivanja mirnih vina od pinota crnoga, no definitivno istarski teroir nije bogom dan za ovu sortu, osim ako se ne koristi za dobivanje pjenušaca. Pjenušci Peršurić imaju ukupno 2,5 hektara pinota crnoga te ga koriste u nekoliko svojih pjenušaca uz malvaziju i chardonnay. No, lani su Peršurići izbacili na tržište izvrsni "blanc de noir", bijeli pjenušac koji se dobiva od crnog pinota, ali se grožđe kod prerade ne preša, nego se koristi samotok te vino ostane bijelo.

Ove godine na tržište dolaze dva nova Misala: Royal i Amor. Misal Royal je pjenušac koji je dobiven također od pinota crnoga, ali čije se grožđe u preradi preša pa ipak iz kožice izađe boja. Misal Royal je proizveden u ograničenoj seriji od 1.500 boca. Vino ima lijepu purpurno crvenu boju koja lagano naginje prema rubinskoj noti, bistro je i djelomično gusto, a krasi ga mnogo sitnih brzih mjehurića koji lijepo perlaju po čaši i već na prvi pogled čine ovaj pjenušac zavodljivim i privlačnim.

Intenzivnost mirisa je djelomično izražena, a miris je fin i ugodan s uvodnom notom maline i kupine koju prati nota kore kruha, malo kvasca i malo začina. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ugodne je svježine s blagim taninima te ugodnom mineralnošću. Krasi ga srednje tijelo, uravnoteženo je s djelomično izraženom intenzivnošću i dobrom trajnošću. Vino ima finu kakvoću, a na after tasteu dolazi mi nota kandiranog bobičastog voća. Harmonično je i spremno za ispijanje uz lagana ljetna jela kao što je, primjerice, carpaccio od svježe jadranske tune. (E. PERDEC)

Ime vina: Misal Royal

Godina berbe: 2011.

Proizvođač: Pjenušci Peršurić

Lokacija: Pršurići/Hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 6-8 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: carpaccio od jadranske tune

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Riedel Vinum Cuvee Prestige

Cijena (mpc): 149 kn (Cicibela Rovinj)


Podijeli: Facebook Twiter