Enoteka: Misal Prestige i Rose Šember


U ovo blagdansko vrijeme između Božića i Nove godine trgovci vinom dodatno podebljaju zalihe pjenušavih vina. Na svu sreću u zadnjih 5-6 godina počela se dizati svijest hrvtaskih konzumenata i ugostitelja te se pije više pjenušca, a posebno u trenucima kada svi želimo nazdraviti završetku stare i dolasku nove godine. Nažalost još nismo stekli naviku da pjenušac pijemo na dnevnoj bazi poput naših zapadnih susjeda, no i na tom polju osjeti se određeni pomak.

Naime od ulaska u EU počinje biti našim vinarima, puno lakše napraviti pjenušac dobiven vrenjem u tanku, jer se to može u Italiji napraviti za razumnu novčanu naknadu bez investiranja u skupu tehnologiju. Zasigurno će i iz prošle berbe 2014. biti dosta pjenušaca, jer je sama karakteristika berbe bila sjajna upravo za lagana mirna vina te pjenušce. Interesantno je kako se pojedine vinare veže uz njihov određeni proizvod te sama spomen na određeno vino kod potrošača budi asocijaciju na određenog vinara. Tako su Peršurići sinonim za pjenušac ne samo u Istri nego i u većem dijelu Hrvatske. Ono što sam primijetio kod stranih gostiju pred par godina da su počeli tražiti baš pjenušce od Peršurića, ove godine se pretvorilo u to da traže baš određeni proizvod od Peršurića. Tako sam imao dosta slučajeva gdje su mi stranci tražili upravo : blanc de blanc, blanc de noir, prestige, cuvee Istru. To je dokaz da su strani gosti počeli cijeniti naše pjenušce, ali i širinu Peršurićeve palete koja broji 10 etiketa.

Danas bih sa Vama podijelio moje viđenje Misal Prestige koji je nekako u sjeni Misala brut. Ovaj pjenušac je mješavina prvenstveno chardonnaya te onda slijede pinot crni i malvazija istarska. Vino ima lijepu slamnato žutu boju kristalno je bistro, djelomično gusto, dobro perla, a iz čaše izvire mnogo sitnih i brzih mjehurića.

Intenzivnost mirisa je izražena i jako fina, a na prvi miris dolazi mi nota bijeloga cvijeća praćena s croissantom te se kasnije javlja i nota naranče. Kada se vino privikne na čašu slijedi čak nota kruške praćena s malo meda razmazanoga po kruhu. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, ugodne svježine te vrlo pitko i ukusno a krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo sa solidnom intenzivnošću i dobrom trajnosti okusa te lijepom korom kruha na after tasteu. Harmonično je i odlično se snalazi kao aperitiv praćen s malo kanape sendviča.

Ime vina: Misal Prestige

Godina berbe: Više berbi zajedno

Proizvođač: Pjenušci Peršurić

Lokacija: Pršurići / Hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 4-6 stupnja Celzija

Gastro preporuka: Aperitiv & kanape

Ocjena: 9,2 / 10

Čaša: Champagne Restaurant Riedel Glass

Cijena (mpc): 99,00 kn (Cicibela Rovinj)

 

Rose Šember

Volim Hrvatsku je poznati promidžbeni slogan, a volim hrvatska vina bio bi još ljepši. Ja volim hrvatska vina, doduše neka više neka manje, a sve više volim domaće pjenušce. Jako sam sretan što se počela razvijati scena pjenušavih vina. U ovih dvadesetak godina somlijerske karijere uložio sam mnogo truda u promoviranje te nuđenje domaćih pjenušavih vina kao aperitiva ili ih pak sljubljivao uz hladna predjela.

Od svih naših vinskih regija najbolje uvijete za proizvodnju pjenušaca definitivno ima Plešivica. Ova lijepa regija, koja je godinama nažalost nosila etiketu kiselih i masovnih vina, zahvaljujući trudu i upornom radu nove generacije vinara svake je godine sve bolja u proizvodnji pjenušavih ali i mirnih vina. Jedan od tih plešivičkih dobrih primjera je i mala obiteljska vinarija Šember, koju predvodi Zdenko Šember uz podršku cijele familije. Vinarija i lijepa kušaonica za 50 gostiju, smještene su u Donjim Pavlovčanima a Šemberi obrađuju 5,5 ha vinograda, te im se novija povijest povezuje sa 1991. godinom kada su tržištu ponudili svoju prvu etiketu.

Šember radi izvrsna mirna vina od rajnskog rizlinga, chardonnaya i pinota crnoga te bijeli i rose pjenušac, dobivene metodom vrenja u boci. Sva su mirna vina izvrsna no u ovome broju predstavio bih vam Rose pjenušac dobiven od pinota crnoga, koji se slobodno može svrstati uz bok baznim šampanjcima.

Vino je bistro, krasi ga izražena svjetlija rose boja, slabije je gustoće te ima izvrsno perlanje s puno malih i brzih mjehurića. Na mirisu mi prvo dolazi lijepi štih croissanta te iza njega note bobičastog voća u obliku maline i trešnje. Kasnije se javlja i cvjetna nota te ona tek pečena kruha namazanog s malo maslaca. Vino je suho, djelomično toplo te djelomično mekano, a sa druge strane ima sjajnu svježinu, blage nježne tanine te je vrlo ukusno, a krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, sa jako dobro izraženom  intenzivnošću okusa te odličnom trajnošću, a na after tasteu se miješa maslac i kora kruha. Vino ima izvrsnu kakvoću, harmonično je i ima ono što je najbitnije, svaka čaša traži još. Izvrsno paše uz široki spektar hladnih predjela.

Ime vina: Rose Šember

Godina berbe: Više berbi zajedno

Proizvođač:  Vinarija Šember

Lokacija: Jastrebarsko / Plešivica

Temperatura serviranja: 4-6 stupnja Celzija

Gastro preporuka: Hladna morska predjela

Ocjena:  9,2 / 10

Čaša: Champagne Restaurant Riedel Glass

Cijena(mpc): 135,00 kn (Cicibela Rovinj, na upit)

 


Podijeli: Facebook Twiter