Enoteka: Misal Blanc de Blances i Rizling Štampar

Misal Blanc de Blancs
Misal Blanc de Blancs

Piše Emil Perdec

Istarska vina

Ime vina: Misal Blanc de Blancs
Godina berbe: 2009.
Proizvođač: Pjenušci Peršurić
Lokacija: Pršurići, hrvatska Istra
Temperatura serviranja: 6-8 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: Kamenice iz Limskog kanala
Ocjena: 9,2/10
Čaša: Veritas Champagne Riedel Glass
Cijena (mpc): 159 kn (Cicibela Rovinj )

Misal Blanc de Blances

Hrvatska vinska scena svake godine bogatija je za jedan novi pjenušac, što me jako veseli. Samim time povećava se i broj konzumenata pjenušavih vina, pogotovo među mlađom populacijom, koja slijedi svjetske trendove. Praktički sada iz svakog dijela Hrvatske dobivamo dobre pjenušce, iz Dalmacije imamo pjenušce vinarije Grabovac i Bibich, iz Slavonije podrum Kutjevo, a bregovita Hrvatska (Plešivica - Zagorje - Međimurje) pretvaraju se u  sjajnu destinaciju za pjenušce. No definitivno kada je riječ o pjenušcima malih vinarija, onda pjenušci Peršurići zauzimaju posebnu mjesto u Hrvatskoj. Njihova proizvodnja datira još od sredine devedesetih godina kada su radili oko 8.000 boca, a preokret se dešava na prelasku u novo stoljeće kada je proizvodnja poduplana i od tada imaju uzlaznu putanju. Ove godine nas je prerano, nažalost napustio utemeljitelj Misala, Đordano Peršurić, no njegovo bogato nasljeđe čvrstim rukama preuzele su njegove vrijedne nasljednice, kćerke Katarina i Ana. Pjenušci Peršurić danas proizvode deset etiketa pjenušca, a uskoro bi na tržište trebala izaći i jedanaesta etiketa, koja bi se radila od malvazije bez maceriranja, a spadala bi u red baznih – svakodnevnih pjenušaca stila prosseco no dobivala bi se tradicionalnim vrenjem u boci. Od svih tih etiketa možda je moj osobni favorit Misal Blanc de Blances, koji se dobiva od čistog chardonnaya, te me neodoljivo podsjeća na bazne šampanjce. Na nedavno završenom prvenstvu države za sommeliere koje je održano u Umagu, pobjednik je kao nagradu dobio bocu Misala Blanc de Bblances Jeroboam (3 l), a drugi i treći su nagrađeni sa manjim bocama (1,5 i 0,75 l) ostalih linija. Dakle danas bih sa vama podijelio svoje viđenje Peršurić Blanc de Blances, ili bijelo od bijelog, što nam govori da je ovaj pjenušac dobiven isključivo od grožđa chardonnaya. Danas ću kušati trenutno aktualnu berbu 2009., treba naglasiti da se blanc de blances radi samo u najboljim berbama. Vino ima lijepu zlatnožutu boju, bistro je i djelomično gusto te ga krasi lijepo i postojano perlanje, a mjehurići su sitni i brojni. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i šarmantan, na nos mi prvo dolazi nota zelene jabuke, praćena notom brioša, potom se javlja i nota citrusa s malo maslaca, a nakon nekoliko mirisanja i malo kruške. Vino je deklarirano kao brut natur znači da ima oko 1-2 g neprovrelog šećera, djelomično je toplo a svježine su usklađene s tijelom i mineralnošću te se pjenušac lijepo pije. Ovo vino ima odličnu harmoniju i preporučam ga uz oštrige, ostala hladna predjela na morskoj bazi te bakalar na bijelo.

Hrvatska vina

Ime vina: Rajnski Rizling
Godina berbe: 2014.
Proizvođač: Vina Štampar
Lokacija: Sveti Urban, Međimurje
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: Meso iz Tiblice
Ocjena: 8,8/10
Čaša: Riesling Riedel Glass
Cijena (mpc): 40 kn (kod vinara)

Rizling Štampar

Sajmovi vina su izvrsna prilika da se uz već etablirane vinare upoznate i sa radom nekih mladih lavova, koji se pojavljuju na vinskoj sceni. Deseti jubilarni Međunarodni festival vina i kulinarstva koji se održao u hotelu Esplanade Zagreb krajem studenoga najbolja je prilika za upoznavanje nekih novih vinara. Festival se je održao pod visokim pokroviteljstvom predsjednice republike Kolinde Grabar Kitarović, te je danas uz Vinistru ovo najrespektabilniji i najdugovječniji vinski sajam u Hrvata. Počeci nisu bili laki, no pokretač ovoga sajma prof. Ivan Dropuljić imao je jasnu viziju i ideju te je upornim radom njegova maloga tima svake godine sajam bio sve bolji i sadržajniji. Na ovogodišnjem festivalu je bilo više od 300 izlagača koji su predstavili široki spektar svojih proizvoda: vina, pršuta, sira, ulja, kulena, slatkih delicija i drugih proizvoda, a broj posjetitelja je teško procijeniti no zasigurno je u tijekom dva dana kroz 2.500 kvadrata izložbenog prostora prošlo šest do sedam tisuća ljudi. Posebna su poslastica bili i razni kulinarski dvoboji te stručne radionice, a eleganciju i gracioznost samome sajmu daje i mjesto održavanja, legendarni hotel Esplanade. Kao što sam već spomenuo, meni kao sommelieru i vinskom kolumnistu ovo je vrlo značajan događaj budući da se mogu susresti sa novim mladim vinarima iz Hrvatske ili okolnih zemalja. Danas bih vam prenio svoje viđenje vina od mladog vinara koji je izlagao na ovogodišnjem sajmu u Esplanadi, a dolazi iz Međimurja. Predstavit ću vam Rajnski rizling vinarije Štampar, koji predstavlja novu generaciju međimurskih vinara, koji polako preuzimaju vinarije svojih roditelja i rade pomake u kvaliteti vina. Vino krasi lijepa zlatno žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris fin i lagano se otvara. Na prvu loptu na nosu dominiraju dunja, marelica i zrela kruška te ogrozd, a kasnije se javlja i miris zaslađenog jabučnog soka, a na kraju malo travnatih nota. Vino je polusuho, no taj šećer vrlo brzo eliminira svježina koja se odmah javlja. Vino je djelomično toplo i djelomično mekano, a druge strane ima dobru svježinu i ukusno je te ga krasi srednje tijelo. Vino ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa je izražena a trajnost je djelomična na after tasteu javlja se nota zrele kruške. Vino je harmonično te u dobroj formi za konzumiranje. U dobrim uvjetima čuvanja može trajati još nekoliko godina, a preporučio bih ga uz tipično međimursko jelo, meso iz tiblice.


Podijeli: Facebook Twiter