Enoteka: Misal Amor


Pred mjesec dana najavio sam vam puštanje na tržište dva nova proizvoda iz podruma "Pjenušci Peršurić". Tada smo kušali pjenušac Royal, koji je kao rose dobiven od Pinota crnog u potpunosti, a danas ćemo se upoznati sa Amorom koji širi ljubav među ljudima. Vrijedna ekipa iz Pršurići plasirala je na tržište svoju desetu etiketu, na kojoj su radili duže vrijeme, a svojevrsna je protuteža "Misal Rouge" koji je rose demi sec sa 35 grama ne provrela šećera na litru.

"Misal Amor" se dobiva od 60 posto muškata bijeloga, a ostatak je ravnomjerno raspoređen na chardonnay, malvaziju istarsku i pinot crni, sve iz berbe 2012 godine. Nakon berbe koja je obično gotova već krajem kolovoza, bazno vino odležava u inox bačvama sljedećih šest mjeseci, zatim ide u bocu na refermentaciju te u njoj provede oko 15 mjeseci, degožira se u manjim serijama po potrebi.

Vino ima lijepu slamnato žutu boju, kristalno je bistro, pa čak u momentima sjajno. Čašu ispunjava puno malih sitnih i brzih mjehurića koji izviru iz dna kao iz gejzira. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan. Probao sam ga piti iz uže čaše u kojoj lijepo izgleda sa svojim perlanjem, no kod mirisa sam se odlučio za širu čašu, te se je u njoj više otvorio. Na prvu notu dolazi mi nota breskve pa ona malo zrelije kruške koja se povezuje sa malo manga i avocada. Kasnije se javlja i nota kvasca s malo korice brioša punjenog sa marelicom, te malo livadnog meda. Vino je poluslatko , djelomično toplo i djelomično mekano, a sa druge strane vino je svježe i ukusno, te ga krasi srednje tijelo.

Vino je djelomično uravnoteženo jer ipak više prevladava lijeva meka strana sa šećerima koji su ipak iznad desne sa svježinom. Intenzivnost okusa je izražena a ima i dugu trajnost sa finim slatkastim završetkom koji na after tasteu daje notu zrele marelice. Vino je harmonično i spremno za trošenje uz fine slastice, a meni osobno paše uz krempitu. Po riječima Katarine, ovaj je pjenušac i kreiran najviše za svečane prigode poput vjenčanja i proslava gdje se servira uz torte ili slastice, pa onda molim vas nemojte se ustručavati probati ga u takvim prigodama, jer i samo ime Amor širi na ljubav koja obično pršti na takvim događajima iz svih nas. (Emil PERDEC)

Ime vina: Misal Amor

Godina berbe: 2012.

Proizvođač: Pjenušci Peršurić

Lokacija: Pršurići/Hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 6 - 8 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Krempita

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Riedel Vinum Cuvee Prestige

Cijena(mpc): 149,00 kn (Cicibela Rovinj)


Podijeli: Facebook Twiter