Enoteka: Millefrutti Barrique i Brut Rose


Istarske rakije

Ime pića: voćna rakija Millefrutti Barrique

Proizvođač: Aura proizvodi

Lokacija: Buzet

Temperatura serviranja: 8 stupnja Celzija

Gastro preporuka: kao digestiv

Ocjena: 9/10

Cijena (mpc): 400,00 kn (Aura Buzet)

Početkom studenog prošle godine u Buzetu je Destilerija Aura otvorila zasigurno najljepši gastro showroom u Istri. Ovaj lijepi prostor svrstava Buzet na nezaobilaznu točku za zaustavljanje brojnih turista koji prolaze, kroz ovaj istarski gradić iz pravca tunela Učka prema zapadnoj obali Istre. Poduzetna familija Sirotić uložila je mnogo truda, novaca i vremena da uredi pomalo zapušteni vinski podrum ispod buzetskog Narodnog doma, sagrađenog još davne 1907. godine. Toga kišnog dana bila je velika gužva te se je mnoštvo tiskalo oko ulaza no Mišel kao pravi domaćin imao je, makar i samo trenutak za svakoga pa je tako meni u samo uspio došapnuti da će uskoro na tržište pustiti nešto, do sada, najbolje. Osobno imam visoko mišljenje o proizvodima destilerije Aura no puno više je važnije zadovoljstvo gostiju s njihovim proizvodima. Na kartu Kantinona uvrstio sam četiri proizvoda Aure: divlju krušku, divlju jabuku, kadulju i malinu badem i svakodnevno sam slušao samo pohvale za te proizvode. Aura Millefrutti je destilat dobiven od 15 vrsta divljeg voća gdje prevladavaju: divlja jabuka, divlja kruška, oskoruša, drijen, glog, crni trn, šipak i ostali.

Ovo voće je pola godine macerirano u rakiji te opet sve zajedno destilirano i potom nakon završene destilacije, odležavalo je tri godine u barrique bačvici iz koje je napravljena ograničena serija od 320 boca. Ova rakija ima lijepu zlatno žutu boju, bistra je i gusta. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris ugodan i fin s blagom dominacijom alkohola na prvi nos. U nastavku se javlja nota agruma i citrusa sa malo limunske trave. Kasnije se javlja nota kompota kruške i dunje praćena notom meda. Potom dolazi i nota voska praćena s malo laka na što se nadovezuje malo note vaniljina šećera i cimeta i na kraju ušećerene korice gorke naranče. Rakija je suha, topla i djelomično mekana koliko rakija to može biti. Na okusu ima malo tanina dobivenih od bačve i maceracije, ali i gorčine u after tasteu, rakija ima puno tijelo te je ipak lijeva alkoholna strana malo izražena, rakija dosta traje u ustima te se lijepo i umjereno razlijeva po usnoj šupljini. Ima dobru harmoniju, čak i eleganciju te mekoću pa djeluje manje alkoholno nego što uistinu je.

Francuska vina

Ime vina: Brut Rose

Godina berbe: 2013

Proizvođač: Weingut Br?ndlmayer

Lokacija: Langelois , Kamptal

Temperatura serviranja: 6-8 stupnja Celzija

Gastro preporuka: sirove oštrige

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Champagner Riedel Glass

Cijena (mpc): 145,00 kn (Wine Searcher)

Brut ros Brandlmayer

Već sam nekoliko puta imao priliku upoznati vas sa

vinima vinarije Brandlmayer iz Langeloisa, jednim od najvećih proizvođača vina u Langeloisu. Za nedavna posjeta ovome vinogorju, Karin i ja nismo, nažalost, imali prilike upoznati Wiliya Brandlmayera, jer je bio na putu. No bez obzira na to obišli smo stari i novi podrum te kušali desetak vina, a za oko su nam zapeli njihovi pjenušci, kojih nema na hrvatskom tržištu. Pošto je gospođa Brandlmayer Francuskinja, logičan je slijed da vinarija proizvodi pjenušac, meni osobno se jako svidio Brandlmayer Brut Ros, koji se proizvodi poput vintage šampanjac, a izbacivanje taloga ili degožacija radi se ručno "a la vole", a ne zamrzavanjem grlića boce, te se kasnije dodaje ekspedicijski liker koji određuje karakter vina. Danas bih vam predstavio Br?ndlmayerov Brut Rose koji je nastao kao kupaža triju glavnih crnih sorti u podrumu: Pinot crni, Zweigelta i st. Laurent. Grožđe je brano u trećem tjednu rujna, nakon fermentacije vina, sorte su pojedinačno prošle malolaktičku fermentaciju nakon čega je nastala kupaža, s blagom dominacijom Zweigelta. Vino je potom premješteno na klasičnu metodu odležavanja u boci.

Vino ima lijepu svijetlo ružičastu boju koja varira između boje lososa i trešnje, kristalno je bistro i djelomično gusto. Kada ga nalijemo u šampanjsku čašu oslobađa se puno malih i brzih mjehurića, koji brzo izviru iz sredine čaše. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris je ugodan, razigran i fin. Na prvi nos dolaze note višnje i trešnje, potom se javlja jagoda dok se u pozadini probijaju citrusi praćeni karamelom, kroasanima, kvascem i s malo medastih nota, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je polusuho, djelomično toplo i mekano, a s druge strane ima lijepu svježinu, lagani tanin u tragu i finu mineralnost te srednje tijelo. Vino je kremasto i razigrano na nepcu te uravnoteženo s djelomično izraženom intenzivnošću i dobrom trajnošću okusa. Vino ima finu kakvoću, na after tastu javlja se ponovno jagoda s malo maslaca, harmonično je i spremno za trošenje uz kamenice iz Budave. Ovo vino u dobrim uvjetima može potrajati barem pet godina.


Podijeli: Facebook Twiter