Enoteka: Merlot z Gračišća

Merlot vinarije Bažon
Merlot vinarije Bažon

Na Uskrsni ponedjeljak svake se godine održava izložba vina u Gračišću, pitoresknom gradiću središnje Istre. Nažalost, sve se svede samo na taj jedan dan, jer ostalih 364 dana u Gračišću ništa ne podsjeća na vino, ne možete, nažalost, kupiti ni jednu buteljku. Tog dana pak bude jako puno posjetitelja pa vam treba puno upornosti da se probijete kroz masu.

No, cijela vinska priča oko Gračišća iznjedrila je neke nove vinare koji se polako probijaju na istarsku vinsku scenu. Mladi i talentirani Matej Bažon jedan je od takvih. Pred dvije godine imao sam čast recenzirati njegov merlot iz 2006. pa sam s radošću ovaj put kušao jako dobru berbu 2009.

Grožđe za ovaj merlot raste u vinogradima starim oko 40 godina koje je sadio bivši kombinat Puris. Matejev otac ih je kupio prije petnaest godina, stvorivši tako izvrstan temelj za razvoj male obiteljske vinarije. Bažon danas vodi 5,5 hektara vinograda na lokalitetu Marcani u neposrednoj blizini Gračišća, na nadmorskoj visini od oko 500 metara te praktično s kontinentalnom klimom, jer velik utjecaj ima blizina Učke.

Osim merlota, koji zauzima 40 posto svih vinograda, Bažon proizvodi još malvaziju, teran i muškat žuti te chardonnay. Ovaj merlot je bran sredinom rujna, a uslijedila je maceracija od 14 dana. Potom je vino provelo godinu dana u inoksu, a zatim je odležalo u barrique bačvici od francuskog hrasta tri godine. Lijepe je rubin crvene boje, bistro i gusto. Bocu sam dekantirao oko sat vremena te vino ulio u veliku bordošku čašu.

Izražena je intenzivnost mirisa, koji je jako fin i ugodan, otvara mi se nota likoricije i mljevene kave, tamne čokolade, a onda dolazi višnja, pa i mala nota dima, te miris kože koji se isprepleće s notom duhana za cigare; pri završetku tu je i malo vanilije. Vino ima bogatu kompleksnost mirisa, suho je, djelomično toplo i mekano, nježno, lijepo se razlijeva po ustima, ugodno je svježe, blago tanično i ukusno, izvrsno se pije, a na retro okusu ima malo gorčine i dima od paljenog drva. Punog je tijela, uravnoteženo, ima izraženu intenzivnost okusa te ugodnu trajnost u ustima, krasi ga fina kakvoća okusa. Harmonično je i spremno za trošenje, čak lagano ide prema zrelom stadiju, a u dobrim uvjetima može trajati još bar pet-šest godina. (E. PERDEC)

Ime vina: Merlot

Godina berbe: 2009.

Proizvođač: Vinarija Bažon

Lokacija: Gračišće/Istra

Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija

Gastropreporuka: teleće pečenje u pećnici

Ocjena: 8,6/10

Cijena (MPC): 80,00 kn (kod vinara)


Podijeli: Facebook Twiter