Enoteka: Merlot Teraboto

Merlot Teraboto
Merlot Teraboto

Vodnjanski kraj je već stoljećima poznat po kvalitetnom maslinovom ulju, ali u posljednje vrijeme zabilježeni su kvalitetni pomaci i u vinogradarstvu i vinarstvu. Tako se vinarija Pereša-Vitasović ozbiljno počela vinom baviti krajem prošlog stoljeća kada se Dario Vitasović priženio u familiju Pereša koja se već duže vrijeme bavila vinogradarstvom.

Naime, većina vodnjanskih obitelji stoljećima radi grožđe i vino za svoje potrebe, a podrum od Agroprodukta dugi niz godina predstavljao je oslonac u vinarstvu ovoga kraja. Danas bih vam predstavio Merlot Teraboto iz berbe 2012. godine koji radi vinarija Pereša-Vitasović. Grožđe za ovo vino raslo je na mikrolokaciji Taraboto koje se nalazi sjeverno od Vodnjana uz Istarski ipsilon u neposrednoj blizini čvora Vodnjan sjever.

Vinarija Pereša-Vitasović trenutno obrađuje 3 hektara vinograda, od čega 0,6 hektara otpada na merlot. Osim merlota, uzgajaju još i malvaziju, teran i muškat žuti, a pokušavaju probno raditi i poznato vodnjansko vino Vin de rossa. Grožđe za ovo vino brano je krajem mjeseca rujna. Nakon berbe vino je macerirano sedam  dana te je potom išlo na odležavanje u inoks u periodu od šest mjeseci, a tek je mjesec dana u boci.

Grožđe raste na crvenoj zemlji u položaju sjeverozapad-jugoistok. Vino ima lijepu rubin crvenu boju s ljubičastim rubovima što nam odaje mladost i lepršavost ovoga vina. Bistro je i djelomično gusto, miris mu je ugodan i fin te se dosta brzo otvara na nosu pri čemu prvo dolaze note maline i borovnice pomiješane s notom suhih brusnica, a onda se nastavlja nota kave pa čak i malo mliječne čokolade.

Suho je, djelomično toplo te djelomično mekano. S druge strane ima izraženu svježinu te je tanično, a tanini su sitni. No, ovo je vino odležalo šest mjeseci u inoks bačvi, a da je provelo barem još toliko vremena u korištenom barriqu onda bi se tanini i kiseline zaokružili te bi vino bilo više baršunasto nego što je u ovome trenutku. Zbog izražene svježine vino je djelomično uravnoteženo te intenzivno u ustima s djelomičnom trajnosti. Na retro okusu osjećam džem od malina koji se lijepo razlijeva po usnoj šupljini. Vino je djelomično harmonično zbog nedorečenosti u okusu, a u ovome trenutku još je mlado te mu treba dati još barem par mjeseci u boci, a kao što sam već napomenuo, da je odležalo u drvu, onda bi to bilo nešto sasvim drugo. Vino ima dobar potencijal za barem pet do šest godina. (E. PERDEC)

Ime vina: Merlot Teraboto

Godina berbe: 2012.

Proizvođač: Vinarija Pereša-Vitasović

Lokacija: Vodnjan/Istra

Temperatura serviranja: 12-14 Celzija

Gastro preporuka: Ljetni grill

Ocjena: 8,5/10

Cijena(mpc): 40 kn (kod vinara)


Podijeli: Facebook Twiter