Enoteka: Merlot Krauthaker

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Merlot
Godina berbe: 2009.
Proizvođač: Vinarstvo i podrumarstvo Krauthaker
Lokacija: Kutjevo, Slavonija
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: guska pečena u pećnici
Ocjena: 8,8/10
Cijena (mpc): 107,00 kn (Cicibela, Rovinj)

Za vrijeme ovogodišnje vinske turneje Karin i ja posjetili smo, između ostalih, lijepi gradić Kutjevo i njegovu okolicu. Vinarstvo i vinogradarstvo je u ovome lijepome kraju glavna industrija već stoljećima, a glavni oslonac je podrum Kutjevo koji je godinama bio rasadnik kadrova u vinarstvu i vinogradarstvu, od kojih su se neki kasnije osamostalili te postali dobri vinari.

Najuspješniji od svih je Vlado Krauthaker, Međimurac po rođenju. Vrlo mlad dolazi u Kutjevo gdje se zaposlio u tadašnjem PIK-u Kutjevo. Naputio ga je 1992., dok je bio glavni enolog, te osnovao vlastitu vinariju koja je počela u skromnim uvjetima kao "garage" vinarija proizvodeći vino s nekoliko hektara vinograda.

Danas vinarstvo i vinogradarstvo Krauthaker obrađuje oko 110 hektara vinograda, od čega polovica otpada na kooperante, a polovica je u vlasništvu. Krauthaker je u početku postao poznat isključivo po graševini, što je ostalo prepoznatljivo i danas, no i crne sorte zauzimaju sve veći postotak u njegovim vinogradima.

Danas ću vam predstaviti izvrsni merlot iz berbe 2009. Nakon berbe koja je bila sredinom rujna, maceracija je trajala osam dana te je nakon fermentacije vino dozrijevalo 12 mjeseci u barrique-bačvicama, kombinirano novim i rabljenima, a potom je u boci odležavalo još šest mjeseci pa je pušteno na tržište.

Vino ima lijepu rubincrvenu boju, bistro je i djelomično gusto. Ima jako lijepo izraženu intenzivnost te vrlo finu kakvoću mirisa. Vino sam izdekantirao te mu dao lijepu veliku bordošku čašu. Prvo mi se probilo bobičasto voće u obliku borovnice i kupine, onda malo kože, dima te vanilija. Na drugo mirisanje dolaze mi note čokolade i malo začina u obliku bijelog papra.

Vino je suho, djelomično toplo i mekano te ide prema baršunastome, s druge strane ima dobre svježine, djelomično je tanično s finim mekanim taninima i vrlo ukusno i pitko. Ima puno tijelo, uravnoteženo je, poprilično intenzivno u ustima i ugodno trajno s finim i dugačkim završetkom u ustima. Na retro okusu dolazi mi malo finih nota džema od kupina i mala doza trpkosti tipična za drinjulu. Vino je harmonično i vrlo fino te može trajati još barem tri godine. Sljubio bih ga s finim pečenjem od guske. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter