Enoteka: Meneghetti crveno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Cuvee Meneghetti crveno
Godina berbe: 2008.
Proizvođač: Vinarija Meneghetti
Lokacija: Bale/Istra
Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: janjeće pečenje
Ocjena: 9,2/10
Cijena (mpc): 316 kuna (Cicibela, Rovinj)

Stancija Meneghetti postavlja nove standarde u istarskom turizmu jer ovaj jedinstven posjed koji objedinjuje proizvodnju vina, ulja te izvrstan restoran, ali i kvalitetan smještaj, nedavno je uvršten u poznati svjetski lanac malih hotela "Relais Chateaux"! Ovu stanciju osmislili su i na noge postavili zagrebački odvjetnik Miroslav Plišo i njegova supruga Romana Kajfeš. Nakon što su kupili stanciju 2000. godine, odlučili su se baviti vinom, te su uz konzultantske usluge poznatog slovenskog vinara Aleša Kristančiča "Movie" počeli svoj projekt.

Početak je bio baziran na dva vina iz premium linije, Meneghetti bijelo i Meneghetti crno, a premijerna berba u vrlo malim količinama bila je 2003. No, pred tri godine vinarija je ušla je u novo poslovno razdoblje te na tržište lansirala baznu liniju, Meneghetti malvaziju 2010. i Meneghetti merlot. Godine 2010. Partner Pliši u ovome iskoraku je Goran Hanžek, nekadašnji vlasnik Vinarije Novigrad.

No, Hanžek je nakon prodaje Vinarije Novigrad ipak zadržao jedan vinograd u okolici Buja, te je partnerstvom Pliše i Hanžeka sada vinarija Meneghetti došla do deset hektara vinograda, a još planiraju posaditi otprilike toliko. Danas bih s vama podijelio svoje viđenje meni jako dragoga vina Cuvee Meneghetti crno iz 2008.Ovo me vino podsjeća na najbolje toscanske uratke iz Bolgherija koji se također baziraju na bordoškim sortama.

Meneghetti crno je kupaža merlota 50 posto, 35 posto Cabarnet sauvignona i 15 posto cabarnet franca. Nakon berbe vina su odvojeno vinificirana da bi kasnije odležavala u barrique bačvicama te onda sljubljena u velikoj inox bačvi, pa u boci provela još četiri mjeseca pred puštanje na tržište.

Vino ima tamnu, duboku rubin crvenu boju, s malo svjetlijim rubovima, gusto je i bistro. Vino sam obavezno dekantirao te ostavio sat vremena da se nadiše, a kasnije sam ga natočio u veliku bordošku čašu. Intenzitet mirisa je vrlo izražen te kvalitetan, na nosu se pojavljuje nota višnje pa kupine, potom dolazi i začinska nota u obliku crnog papra i malo cimeta. U drugome naletu dolazi čokolada i vanilija pomiješana s malo kože.

Vino je suho, ugodno toplo, baršunasto, elegantno, ima ugodnu svježinu i fine sitne tanine te jako dobru mineralnost i puno tijelo. Vino je uravnoteženo te ima izraženu intenzivnost okusa i dugu trajnost okusa. Kakvoća vina je izvrsna, harmonično je i u punoj formi mada u dobrim uvjetima može trajati još desetak godina. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter