Enoteka: Medea Merlot

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Ime vina: Medea Merlot
Godina berbe: 2011.
Proizvođač: Agroprodukt
Lokacija: Medulin, južna Istra
Temperatura serviranja: 12-14 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: pljukanci sa škampima i šparugama
Ocjena: 7,5/10
Cijena (mpc): 46 kn (Cicibela Rovinj)

Vrlo često sam se u svojoj sommelierskoj karijeri susretao sa željom gosta da za ručak želi popiti lagano, pitko i neobavezno crveno vino. Upravo to se desilo i meni neki dan u poznatom vodnjanskom restoranu, kad sam uz jelo želio popiti lagano crveno vino. Tada mi je kolega Nevio preporučio merlot Medea iz 2011. berbe i izvrsno je pasao uz odabranu hranu. Tako da sam s vama htio podijeliti dojam o ovom solidnom vinu koje dolazi iz Agroprodukta. Podruma koji u zadnjih nekoliko godina doživljava svoj novi uspon, zahvaljujući investicijskom ciklusu njegovih vlasnika ali i svesrdnom angažmanu mladih i sposobnih ljudi u upravi i marketingu, koji jako dobro rade svoj posao.

Vinograd veličine tri hektara iz kojeg dolazi grožđe za ovaj Merlot nalazi se na toponimu Campanož, gdje prevladava duboka južnoistarska crvena zemlja, a vinogradi su okrenuti prema jugu, te na ovoj poziciji uvijek ima laganog povjetarca jer more nije ni tri kilometra zračne linije. Berba 2011. je bila sredinom  rujna, nakon obrade maceracija je trajala 10 dana te je onda vino išlo na odležavanje u inox, te se tretiralo Sur lie metodom odležavanja na vlastitim kvascima. Nakon šest mjeseci inoxa te dva mjeseca boce vino je izašlo na tržište. Treba istaknuti da je ovo samo prva polovica Merlota jer druga odležava već 12 mjeseci u barrique bačvicama i za koji dan ide u boce te će nakon dva mjeseca izaći na tržište. Sve ovo budnim oko nadgleda jedan od najboljih istarskih enologa mlađe generacija Tomo Plavša.

Vino ima rubin crvenu boju s purpurnim rubovima, bistro je i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je djelomično izražena s finom kakvoćom mirisa koji se odlikuje djelomično izraženom kompleksnošću. Na nosu mi dolaze note maline i jagode koje se miješaju s malo začinskih nota u obliku bijelog papra, te mala nota čokolade.

Vino je suho, djelomično toplo, mekano i pitko a s druge strane ima lijepu svježinu te ugodne tanine te završava blagom mineralnošću. Vino ima srednje tijelo te je uravnoteženo s djelomično izraženom intenzivnošću te ne predugom trajnošću u ustima. Kakvoća vina je fina a ima i ugodan gorkasti after tasting. Djelomično je harmonično i spremno za trošenje. Odlično je za sljubljivanje s istarskim fužima sa šugom od kokoše. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter