Piše Emil PERDEC
Istarska vina
Ime vina: Medea chardonnay
Godina berbe: 2015.
Proizvođač: Vina Medea
Lokacija: Vodnjan/Istra
Temperatura serviranja: 8-10 stupnja Celzija
Gastro preporuka: kapesante sa žara
Ocjena: 9,2/10
Čaša: Malvazija Riedel Glass
Cijena (mpc): 35,00 kuna (kod vinara)
Vina Medea su jedan od najboljih istarskih primjera preoblikovanja socijalističkog tipa vinarije u modernu, okretnu, tržištu posvećenu vinariju koja spremnu boriti se u teškoj tržišnoj utakmici. Vinarija Vodnjan je bila sastavni dio Agroprodukta koji je upravljao golemim površinama zemlje u južnoj Istri te su osim po vinu bili vrlo poznati i po ostalim kulturama kao na primjer breskve, pomidori, masline. Bolji dani za Agroprodukt počeli su kada ih je pod svoje uzeo jedan od najsposobnijih hrvatskih financijskih stručnjaka novije generacije Kristijan Floričić. Mnogi su u početku sumnjali u Floričićevu viziju, no nakon nekoliko godina traženja uspio je posložiti jako kvalitetan tim mladih i sposobnih ljudi koji rade izvrstan posao. U Vodnjanu, u sastavu vinarije Medea vina, ima i mali dućan gdje se po sjajnim cijenama mogu kupiti sva vina ove vinarije kao i sjajna maslinova ulja. Iz vrlo bogatog Medeinog izbora vina, danas bih s vama podijelio svoje viđenje chardonnayja iz berbe 2015., za koji su na ovogodišnjoj Vinistri osvojili zlatnu medalju. Grožđe za ovo vino dolazi iz mladog vinograda s položaja Ševe, koji se nalazi na crvenoj zemlji između istoimenog sela i ceste Pula-Medulin. Nakon berbe i prerade vino je odležavalo isključivo u inoks bačvama te je provelo u boci mjesec dana prije puštanja na tržište. Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Dok čaša miruje intenzivnost mirisa je izražena, a miris fin i ugodan. Na prvi nos javljaju se cvjetne note livadskog cvijeća praćene s malo agruma na koje se nastavlja nota ananasa, a kasnije se javlja i malo ružmarina, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, s druge strane ima lijepu svježinu te ugodnu mineralnost, koja se očituje kroz finu hrskavost, a krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa je izražena, a okus solidno traje te se na after tasteu javlja nota ogrozda. Mogu reći da je vino harmonično, lijepo se pije, jedna čaša traži drugu a gastronomski sam ga sljubio uz kapesante sa žara što je bila vrlo dobra kombinacija. Vino ima perfektan omjer cijene i kvalitete, treba ga piti sada, ne treba ga čuvati, no ako koja boca i ostane do druge godine zasigurno će biti dobra.
Dalmatinska vina
Ime vina: Malvasija dubrovačka Royal
Godina berbe: 2015.
Proizvođač: Vina Silia Laeta
Lokacija: Gruda/Konavle
Temperatura serviranja: 8-10 stupnja Celzija
Gastro preporuka: file grdobine omotan pancetom
Ocjena: 9,2/10
Čaša: Malvazija Riedel Glass
Cijena (mpc): 90,00 kuna (kod vinara)
Dubrovačka Republika je u povijesti bila jedan od značajnijih trgovačkih čimbenika na cijelome Mediteranu. Zajedno sa suparnicima s druge strane Jadrana Venecijom, zaslužni su za razvitak cjelokupnog vinogradarstva na obje strane Jadranskog mora. Malvasija dubrovačka je sorta bijeloga grožđa, koja se uzgaja u Konavoskom polju kraj Dubrovnika. Prema genetskim istraživanjima istovjetna je s talijanskom malvasijom delle Lipari, malvasijom di Sardegna i greco di Gerace te sa španjolskom malvasijom de Sitges. Ova sorta grožđa ima dugu tradiciji uzgoja u ovom dijelu Dalmacije, a treba spomenuti i podatak da se ovo vino spominje i u dokumentima Dubrovačke Republike. Dakle spominjanje malvasije dubrovačke u pisanom dokumentu starom preko šesto godina ima veliku važnost za hrvatsko vinarstvo u cjelini. Nažalost za vrijeme Domovinskog rata ovaj lijepi poljoprivredni kraj bio je okupiran i devastiran, a veći dio stanovništva raseljen, tako da se danas možda obrađuje trećina dobara u odnosu na predratno razdoblje. Zahvaljujući glavnom Vinistrinom operativcu, nenadmašnom organizatoru Petru Bažonu danas sam u mogućnosti s vama podijeliti svoje viđenje vina "Malvasija dubrovačka Royal" iz berbe 2015. godine. Proizvođači ovoga vina su relativno nepoznati dubrovački vinari Grgur Glavinić i Ivo Deranja, a vino je na ovogodišnjoj Vinistri nagrađeno Zlatnom medaljom. Grožđe je brano sredinom rujna, a nakon prerade vino je sur lie metodom njegovano u rabljenim drvenim bačvama. Vino krasi lijepa slamnatožuta boja sa zlatnijim rubovima, kristalno je bistro i djelomično gusto. Treba mu malo duže da se otvori, puštam ga polako da se otvara u čaši, a na prvi nos dolazi mi nota zrelijeg bijelog voća, potom se javlja nota vanilije koju prati malo mokrog kamena koji se miješa s aromatičnim biljem uz malo bijelog papra za kraj. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, s druge strane je djelomično svježe, tanini su prisutni, vino je vrlo ukusno i krasi ga srednje tijelo. Mogu reći da je vino uravnoteženo, intenzivnost okusa je izražena, a trajnost ide jako lijepo i dugo, dok se na after tasteu javlja nota pečene jabuke. Vino je harmonično, lijepo se pije, ne treba žuriti sa trošenjem, jer ovo vino može u dobrim uvjetima čuvanja trajati 3-4 godine. Sljubio sam ga uz file grdobine omotane sa pancetom i jako su si dobro pasali.