Enoteka: Marquis de Terme

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Chateau Marquis de Terme, Gran cru classe, Margaux
Godina berbe: 2008.
Proizvođač: Chateau Marquis de Terme
Lokacija: Margaux/Bordeaux
Temperatura serviranja:14-16 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: janjeći kotleti
Ocjena: 9,5/10
Čaša: Riedel Extreme Restaurant linija Cabernet glass  
Cijena (mpc): 380,00 kn (Wine searcher)

Bordeaux  je definitivno najznačajnija svjetska vinska regija koja je sa svojim tipičnim sortama grožđa imala utjecaj na vinarstvo i vinogradarstvo diljem svijeta. Crvene bordoške sorte su najraširenije sorte grožđa u cijelome svijetu, a cabernet sauvignon je i najzasađenija sorta grožđa trenutno.

Danas ne bismo pričali o onim najznačajnijim podrumima kao što su Chateau Latour ili pak Chateau Petrus nego bih naglasak dao na peti red ili cinquiemes grands crus koji se nalazi u Medocu, to jest u apelaciji Margaux. Moj prvi kontakt s ovim vinom bio je onda kada sam od starog valsabionskog gosta gospodina Mayera, negdje 1999. na poklon dobio berbu iz 1990. Čuvao sam je dok nije napunila 18 godina pa  smo je tada Karin, Bugi i ja popili za doček Nove 2009. Nas troje smo se složili da je to jedno od najboljih crvenih vina koje smo do tada probali.

Nedavno sam imao priliku kušati berbu 2008. te bih danas s vama podijelio moje impresije. Jer dolazi iz apelacije Margaux onda nam je to znak da je prevladavajuća sorta cabernet sauvignon s vjerojatno malo cabernet franca ili merlota.

Vino odležava dvije godine u barrique bačvicama a potom još godinu u boci te je onda spremno za tržište. Ima lijepu, duboku rubin-crvenu boju, bistro je i djelomično gusto. Vino sam izdekantirao te pustio sat vremena da se nadiše zraka te ga poslužio u jednoj od najljepših Riedelovih čaša. Polako se počelo otvarati i disati, dakle intenzivnost mirisa dok nam je čaša stajala mirno bila je jako dobra i fina.

Na nosu su se otvarale voćne note zrele trešnje koje su se nadopunjavale cvjetnim notama irisa i ljubičica, a pratila ih je i tipična bordoška nota mirisa prašine. Kasnije se pojavila i nota cedrovine praćena notom crnog papra i kave s malo čokolade, dakle krasi ga bogata kompleksnost mirisa.

Vino je suho, djelomično toplo i mekano, s druge strane ima dobre svježine, fine svilenkaste tanine i vrlo ugodnu mineralnost tipičnu za Margaux. Ima puno tijelo, lijepu ravnotežu te vrlo kvalitetnu intenzivnost okusa i sjajnu trajnost u ustima. Vino ima izvrsnu kakvoću i jako dobru harmoniju te na after tasteu pruža notu vanilije i trešnje u čokoladi s malo rakije. Ovo vino je sada u odličnoj kondiciji no svoj puni zenit će doživjeti od 2016. do 2020. godine. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter