Enoteka: Marinov Cabernet


Nedavno sam pisao o tome kako je izvrsno kad vinari svoje nasljednike polako uvode u obiteljski posao u koji će unijeti neki novi žar i energiju, te nastaviti tamo gdje su njihovi preci počeli. Marino i Ines Rossi nemaju problema sa željom nasljednika jer je ona očita kod sva tri sina. Ja najčešće komuniciram s najstarijim Lukom koji odlično radi na marketinškom i promotivnom dijelu cijele priče oko vinarije i destilerije Rossi.

Vinarija Rossi ima vinograde na jednoj od najboljih istarskih mikrolokacija, no pogon Rossijevih osim vina sadrži i vjerojatno najbolju malu destileriju u Istri te su na tržištu prisutni s desetak izvrsnih destilata od kojih mi se osobno najviše sviđa ona od žutog muškata. Od vina udarna je malvazija Templara i Refošk, no od ove godine u asortimanu prvi put imaju i Cabernet Sauvignon iz berbe 2011.

Sada bi moglo doći do zabune ako se ne bude dobro pazilo, jer i Marinov brat Pino također radi dobar Cabernet Sauvignon. Treba istaknuti da je vinarija Marina Rossija višestruki osvajač nagrada na Vinistri za vina i za destilate te da sve iz ponude možete kušati u njihovoj lijepoj rustikalnoj kušaonici uz kamin.

Danas ću s vama podijeliti moje impresije za ovu prvu Rossijevu berbu Caberneta Sauvignona iz mladog vinograda posađenog tek pred pet godina. Berba je bila početkom mjeseca listopada u vinogradima koji se nalaze u blizini sela Bajkini na dubokoj istarskoj crvenici okrenutoj u smjeru jug-zapad. Nakon berbe vino je bilo na maceraciji od trideset dana te je potom išlo na odležavanje u velike hrastove bačve od 3.000 litara, a onda je, pred dolazak na tržište, provelo još pet mjeseci u boci.

Vino ima lijepu rubin crvenu boju s malo tamnijim ringovima te je bistro i djelomično gusto prema gustome. Ima izraženu intenzivnost mirisa koji je jako fin i ugodan. Na nosu prvo osjetim notu višnje, na koju se naslanja nota tamne čokolade te onda dolazi i lagana nota crnoga papra pomiješana s malo klinčića, dakle miris je kompleksan i vrlo fin. Vino je suho, toplo i djelomično mekano, a s druge strane djelomično svježe, ugodno tanično s finim taninima te je vrlo ukusno. Krasi ga puno tijelo te je uravnoteženo, mada možda malo strši lijeva meka strana.

Intenzivnost okusa je izražena te ima dugačku trajnost u ustima. Na after tasteu osjećam višnju u alkoholu s jednom specifičnom gorčinom. Vino je harmonično te spremno za trošenje mada ne treba žuriti jer je dobar potencijal i provedeno vrijeme u boci će mu samo koristiti u dozrijevanju. (E. PERDEC)

Ime vina: Cabernet Sauvignon

Godina berbe: 2011.

Proizvođač: Vina Marino Rossi

Lokacija: Bajkini/Istra

Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija

Gastro-preporuka: teleći but

Ocjena: 8,7/10

Cijena (mpc): 70 kn (Cicibela Rovinj)


Podijeli: Facebook Twiter