Enoteka: Manji prinosi, ali odlična kvaliteta


Ovih dana intenzivno se po vinogradima diljem Istre, odvija berba grožđa, a beračima na ruku ide prekrasno vrijeme, jer u  rujnu nam je vruće skoro kao u kolovozu. Po tradiciji ako mi obaveze dozvoljavaju barem jedan dan provedem u berbi. Jednostavno moram osjetiti taj užitak i veselje branja grožđa. Danas bih s vama podijelio svoje zapažanje o ovoj berbi koja će prema svemu sudeći biti jako dobra. Da bih dobio što jasniju sliku ovogodišnje berbe kontaktirao sam nekoliko eminentnih istarskih vinara. Krenut ću od onog što sam sam vidio, a bio sam u berbi kod obitelji Benvenuti u Kladiru gdje sam s ostalim beračima brao malvaziju na položaju Sveta Elizabeta u podnožju toponima Sveti Spas.

Grožđe izuzetno zdravo

Grožđe je izuzetno zdravo, lijepo se bere a kada sam ga kušao bilo je slasno. Prošao sam i dio vinograda s nasadima terana, koji je u sjajnoj kondiciji mada će ga vjerojatno ove godine brati nešto ranije. Prošao sam usput i posebno interesantne dijelove vinograda gdje su posađene dvije neobične sorte za Istru, tempranilo i nebiolo, a kušao sam i vina od ove dvije sorte, koje su temelj za prvi veliki cuvee vinarije Benvenuti, iz lanjske berbe direktno iz barrique bačvice. Slijedeći kojeg sam kontaktirao je Milan Budimski glavni enolog Agrolagune, kojeg sam zatekao u vinogradu te je imao samo riječi hvale za ovogodišnju berbu za koju kaže da je neobična jer grožđe ima dosta visoke šećere ali i kiseline što je za malvaziju neobično. Kako mi kaže Milan malvazije će biti oko 20 posto manje nego lani, no kvaliteta će biti na vrhunskom nivou. Glavne uzdanice crvenih sorti cabernet sauvignon i merlot su također rodili jako dobro i grožđe je vrlo kvalitetno no urod će bit oko 10 posto manji. Milan mi je istaknu i da je i teran jako dobro rodio te je po njemu ova berba jako slična onoj 2011. godine.

Dobra berba kao i lani

Kontaktirao sam i Morena Coronicu koji mi je kao zanimljivost ovogodišnje berbe naveo da grožđe da svoj gran teran bere tri sedmice ranije nego inače. Moreno kaže da će kao i ostali imati oko 20 posto manje malvazije no da će kvaliteta vina biti sjajna. Ivica Matošević mi se povjerio da je u jednom trenutku pomislio da je prekasno krenuo u berbu, no njegovi su strahovi bili bez osnova jer sve ide po planu. I na svojem top položaju Grimalda imat će manje prinose, ali je kvaliteta grožđa sjajna. I za kraj čuo sam se i sa Kristijanom Damijanićem sa Porečkog instituta koji je od svog mentora Marija Stavera preuzeo ulogu glavnog operativca na ocjenjivanju za Vinistru, te me je uvjeravao da će vina i iz ove berbe biti jednako dobra kao i iz 2015. te da on očekuje i ove godine pregršt zlatnih odličja za malvazije.

Slavonska vina

Ime vina: Zweigelt barrique

Godina berbe: 2011.

Proizvođač: Vina Ivan Enjingi

Lokacija: Kutjevo/Slavonija

Temperatura serviranja: 14-16 stupnja Celzija

Gastro preporuka: ombolo sa žara

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Hermitage Vinum Sommeliers Riedel Glass

Cijena (mpc): 51,00 kuna (Metro)

Enjingi Zweigelt

Ivan Enjingi je vinar koji je uz pokojnog Zlatana Plenkovića obilježio razvoj hrvatske vinske scene u zadnjih trideset godina.  On je prvi Hrvatski privatni vinar koji je pred kraj socijalizma počeo puniti vino u butelje za tržište i takvoga ga legalno prodavati u Zagrebačkom hotelu Esplanada. Rođen pred 76 godina u Hrnjevcu pored Kutjeva gdje se njegova obitelj vinom bavila dugi niz godina, sve od kada su se 1882. njegovi preci doselili iz Mađarske s jezera Balaton u ovaj prekrasni vinorodni kraj. Pradjed Koloman, djed Martin i otac Vaclav bavili su se vinom, no nakon rata otac je nažalost stradao pa je mali Ivan ljubav prema vinarstvu i vinogradarstvu naslijedio od bake koja ga je odgojila. Treba istaknuti da je Enjingijeva bijela kupaža Venje još 2004. dobila Decanterovu nagradu za najbolje vino na svijetu do 10 funti. A kada je Sanaderova vlada 2004. godine proglasila nultu toleranciju na alkohol u vožnji, Enjingi iz protesta nije javno okusio vino skoro četiri godine. Iz bogate Enjingijeve palete vina danas bih s vama podijelio svoje viđenje Zweigelta iz berbe 2011. godine. Već sam na ovim stranicama pisao o Zweigeltima, no da podsjetim, ova sorta je križanac frankovke i lovrijenca nastala je 1922. godine u austrijskom institutu za vino i lozu Klosterneuburg, a kreator je Fritz Zweigelt po kojem je dobio i ime. Nakon berbe i maceracije vino je odležavalo u malim barrique bačvama te još pet mjeseci u boci. Vino krasi lijepa prozirna rubin crvena boja koja ima malo smeđe rubove, kristalno je bistro i djelomično gusto. Dok čaša miruje intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan. Na prvi nos ističe se višnja praćena sa slatkastom notom vanilije na koju se nastavlja nota tamne čokolade. Kasnije se javljaju i začinske note na koje se naslanja zašiljena olovka i malo duhana, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, mada daje određenu tendenciju slatkoće, toplo i mekano, gotovo baršunasto. S druge strane ima solidnu svježinu, tanini su mekani, nježni, a vino se lijepo pije, ukusno je te ga krasi puno tijelo. Vino je djelomično uravnoteženo, intenzivnost okusa izražena a okus je djelomično trajan. Na after tasteu javlja se slatkasta nota čokolade i višnje, vino je harmonično i u dobroj je formi za pijenje mada u dobrim uvjetima može potrajati još koju godinu. Sljubio sam ga uz ombolo sa žara i kombinacija je bila više nego dobra.

(Piše Emil PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter