Enoteka: Malvazija z Kostanjice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Malvazija istarska
Godina berbe: 2011.
Proizvođač: Vina Zigante
Lokacija: Kostanjica, Zapadna Istra
Temperatura serviranja: 8 do 10 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: istarski pršut
Ocjena: 8,7/10
Cijena (mpc): 50 kn (Cicibela, Rovinj)

Vinarija Zigante iz Kostanjice odlučila se na tržište pustiti jednu seriju Malvazije iz 2011. sa "screw cap" ili čepom s navojem. Ovo je budućnost vinarstva namijenjena baznim bijelim vinima koja nisu predviđena za duže čuvanje. Ovakvu vrstu čepa vinari iz novoga svijeta (Novi Zeland, Australija, južna Afrika) koriste već niz godina.

Uslijed ekspanzije vinarstva po cijelome svijetu jednostavno nema dovoljno pluta za proizvodnju kvalitetnih čepova. U Austriji je bilo i pokušaja kombiniranja sa staklenim čepom koji je bio obložen  silikonskom brtvom, neke zemlje probale su i sa silikonskim čepovima no čini se da će se navojni čep udomaćiti u mnogima.

U Hrvatskoj mnoge vinarije već par godina za bazna bijela vina koriste ovaj način čepljenja. Duvilio i Denis potpomognuti mamom Mirjanom rade izvrsna vina već niz godina, a mogu se pohvaliti zlatnom medaljom još s prve Vinistre iz 1994. godine. Vinarija Zigante ima širok sortiment i sva su im vina podjednako dobra, meni je njihov teran još uvijek još jedan od najboljih u Istri s dugom, konstantnom kvalitetom.

Izvrstan je i cabernet sauvignon, jedino muškat zna ponekad malo podbaciti. Vinarija Zigante vina puni u dvije linije: liniju svježih vina iz inoxa i liniju vina koja su odležala u drvenim bačvama raznih zapremina, koju nazivaju "Vero". Kad posjetite vinariju Zigante, očarat će vas pogled s platoa ispred vinarije koji se prostire od Grožnjana do Vižinade, a ispred vas ostaje dolina rijeke Mirne.

Ljubazni domaćini uvijek su vas spremni ugostiti i pokazati vam svoj lijepi podrum s drvenim bačvama od kojih neke premašuju 100 godina starosti. Grožđe za ovu malvaziju dolazi iz obližnjih vinograda rasprostranjenih nedaleko od vinarije, a rastu na bijeloj zemlji. Berba je počela početkom rujna, jer je godina bila dosta topla. Nakon berbe i fermentacije vino je odležalo u inox bačvama te je postupno punjeno u boce i plasirano na tržište.

Vino ima lijepu slamnatožutu boju s malo tamnijim diskovima, kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena i jako fina, na prvi nos dolaze mi voćne note u obliku vinogradarske breskve, pa onda nota zelene kruške i  prepoznatljivi štih malvazije u obliku cvijeta bagrema.

Nakon vrtnje u čaši i drugog mirisanja otvaraju se i note narančine kore, ali i mala travnata nota. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, s druge strane svježe je i mineralno te mogu reći da ima puno tijelo. Uravnoteženo je i ima izraženu intenzivnost okusa te lijepo traje i ima finu kakvoću, harmonično je i spremno za ispijanje uz bogate ovale hladnih narezaka. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter