Enoteka: Malvazija Vižinada i Zlatna penina


Te srijede, 09.listopada 2013. u večernjim satima u Poreču, u prekrasnom ambijentu Istarske Sabornice, održano jedno neobično kušanje najboljih vina branda Vina Laguna nazvano Porečka presuda po uzoru na Parišku presudu, koja je održana 1976 godine, te je u svjetsku orbitu lansirala Kalifornijska vina.

Sastav kušača bio je internacionalno impresivan i vrlo profesionalan, točenje vina stručnim okom nadgledao je kolega Sandi Paris, a jelo su spremali Tom i Priska, što znači da su bili zadovoljeni svi uvjeti da se razvije izvrsna utakmica, kako bi to rekao Mladen Delić vrijeme sunčano, teren travnat. Glavnu riječ vodio je nitko drugi

doli čuveni Steven Spurrier, a asistent mu je bio, nažalost pokojni, Tony Hodges. Preko puta mene sijedio je najznačajniji Slovenski gastro kritičar Tomaž Sršen i dobro se sjećam kako smo se pogledali kada nam je na kušanje došlo treće vino po redu. Ja sam bio uvjeren da su nam organizatori podmetnuli jednu graševinu, čisto onako da nas testiraju no ipak je to bila Malvazija Vižinada. Dakle kako mu samo ime govori, dolazi iz vinograda Vižinada, s bijele zemlje iz jako dobre berbe 2011.

Grožđe je brano sredinom rujna, a nakon berbe vino je prošlo manju maceraciju od 12 sati. Nakon toga odležalo je u inoks bačvama, no tajna je u tome da je vino dvije godine provelo u boci, prije nego je pušteno na tržište. Po trsu je prinos oko jednog kilograma, a iz ove berbe dobiveno je oko 4.000 boca. Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Dok čaša miruje, intenzivnost mirisa je izražena makar mu treba veća čaša i malo više vremena u čaši da bi se počelo otvarati. Na nosu se prvo otvara nota aromatičnog samoniklog bilja koje raste uz obalu, potom slijedi nota marelice, breskve, meda od lipe te kasnije dolazi tipični malvazijin bagremov cvijet dakle mogu reći da je kompleksnost mirisa zadovoljavajuća. Vino je suho, djelomično toplo prema toplome, čak mekano a sa druge strane ima solidnu svježinu, te izvrsnu mineralnost, te srednje tijelo.

Vino ima dobru ravnotežu između lijeve i desne strane, dobru intenzivnost okusa u ustima, te dosta dugo traje. Na after tasteu vino ima tipični gorčinu kao da smo pomiješali bademe i gorku naranču u kolaču. Vino ima jako dobru kakvoću te je harmonično i u jako dobroj formi za ispijanje uz pileća krilca a la Rosignola.

Ime vina: Malvazija Istarska "Vižinada"

Godina berbe: 2011

Proizvođač: Vina

Laguna

Lokacija: Poreč, Hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 14-16 stupnja Celzija

Gastro preporuka: Pileća krilca a la Drago

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Malvazija Riedel Glass

Cijena (mpc): 115,00 kn (Cicibela Rovinj)

Slovenska vina: Zlatna penina

Na istarskoj enogastro sceni prije pojave Peršurić pjenušaca, Freixenerova Cordon negra i donekle pristupačnih šampanjaca, neprikosnovena kraljica pjenušavih vina bila je Zlatna Radgonska penina. Kao što sam već više puta istaknuo u tekstovima na ovim

stranicama u periodu od 1995. do 2000. kad je istarska vinska scena bila u povojima dominirala su Slovenska vina, od mirnih vina većinom Goriška brda, a od pjenušaca Zlatna i Srebrna penina. Unatoč velikoj konkurenciji, pjenušavih vina koja vladaju na istarskoj vinskoj sceni ja poznajem barem desetak ugostitelja starije generacije koji preferiraju Zlatnu Radgonsku peninu. Srebrna penina polusuha je još uvijek jedan od proizvoda koji ima jako

dobar omjer cijene i kvalitete te se koristi u gastronomiji, ali i kafićima te je popularna i u Aperol Spritzu. Ovaj pjenušac dobivamo od čistoga chardonnaya koji je nakon berbe malo bio u drvenoj bačvi. Grožđe se bere vrlo rano već krajem mjeseca kolovoza, kada ima izvrsne kiseline što je neophodno za ovakav proizvod. Nedavno sam imao priliku posjetiti njihov krasan podrum i Dom penine gdje imaju lijepo uređen prostor za degustaciju te mali dućan.

Kušali smo sedam različitih penina, a od toga su tri bile zlatne penine. Nemamo ih, na žalost, sve na hrvatskom tržištu no na mene je najbolji dojam ostavila Zlatna penina brut iz berbe 2009. te bih rado sa vama podijelio moj dojam. Vino ima lijepu slamnato žutu boju kristalno je bistro, djelomično gusto, lijepo perla a iz čaše izvire mnogo sitnih i brzih mjehurića. Intenzivnost mirisa je izražena i jako fina, a na prvi miris dolazi mi nota bijeloga cvijeća praćena s kroasanom te se kasnije javlja i nota agruma poput naranče. Kada se vino privikne na čašu slijedi čak i nota kruške praćena sa malo meda razmazanoga po kruhu.

Vino je suho prema polu suhome, djelomično toplo i mogu reći mekano, ugodne svježine te vrlo pitko i ukusno a krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo solidne intenzivnosti s dobrom trajnosti okusa te lijepom korom kruha na after tasteu. Vino je harmonično te u jako dobroj formi i rado bih ga sljubio s hladnim morskim predjelima poput carpaccia od grdobine ili čak sa samo nekoliko sirovih kamenica.

Ime vina: Zlatna Radgonska Penina, brut

Godina berbe: 2009

Proizvođač: Radgonske Gorice

Lokacija: Radgona, Slovenska Štajerska

Temperatura serviranja: 6-8 stupnja Celzija

Gastro preporuka: Hladna morska prejela

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Champagne Riedel Glass Vitis

Cijena (mpc): 15,00 eura (Kod vinara)


Podijeli: Facebook Twiter