Enoteka: Malvazija Terzolo

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Malvazija istarska
Godina berbe: 2012.
Proizvođač: vinarija Terzolo
Lokacija: Nova Vas Porečka, Istra
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: pašta s vongolama a la konoba Feral
Ocjena: 9/10
Cijena (mpc): 58,00 kn (Cicibela, Rovinj)

Najveći rezultat u sportu je kada uzmete takozvanu duplu krunu, odnosno prvenstvo i kup. Kada bismo to prenijeli na Vinistru, odnosno istarsku vinsku scenu, onda je ove godine mala obiteljska vinarija Tercolo iz Nove Vasi odnijela duplu krunu jer je na Vinistri imala najbolji mladi teran i najbolju mladu malvaziju.

Nagradu za najbolji mladi teran je dobila prvi put, a malvaziji je ovo treća titula, prve dvije su iz 2005. i 2006. To se razdoblje može nazvati i sauvignonsko razdoblje malvazije jer ih je tada jako puno stilski bilo jako slično sauvignonu bijelom, s izraženim aromama i specifičnim mirisima. To su gosti izvrsno prihvatili, pogotovo u proljeće kada su u ponudi bile divlje šparuge te je takva malvazija fantastično išla uz jela s njima. Ja bih danas s vama podijelio svoje viđenje svježe malvazije Terzolo iz berbe 2012.

Berba je u toj izuzetno toploj i suhoj godini bila krajem kolovoza te je nakon fermentacije bila kratka, 24-satna maceracija. Potom je vino na vlastitim kvascima bilo tri mjeseca, a onda u bačvi od inoksa oko šest mjeseci, nakon čega je punjeno u boce te pušteno na tržište.

Vino ima lijepu slamnatožutu boju, kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena i jako je fina. Na ocjenjivačkom kušanju najboljih malvazija odmah sam je registrirao prvenstveno po izvrsnom mirisu za razliku od desetak prethodnih koje su bile sramežljivo zatvorene, što je karakteristika jako tople berbe 2012.

Od toga kušanja su prošla četiri mjeseca pa se ovo vino malo uozbiljilo, no još uvijek je ostalo na tragu situacije iz travnja. Prvo mi je naletio lijepi miris agruma, prvenstveno narančine kore, onda je počelo otvaranje i ugodni miris bijelog cvijeća te lijepih i ugodnih citrusa, čak i malo ananasa te onda travnata nota s karakteristikom vlasca i lista pomidora. U ovoj berbi, koja je jako dobra, nema previše novosvjetskog, pogotovo štiha sauvignona bijeloga u mirisu.

Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, s druge strane ima solidnu svježinu te lijepu mineralnost koja čak ide prema slanome, što je česta karakteristika malvazija s crvene zemlje. Vino krasi puno tijelo te je uravnoteženo s ugodnom intenzivnošću i lijepom trajnosti okusa. Vino ima karakterističnu malvazijinu gorkost na retro okusu te je harmonično i spremno za ispijanje uz tjestenine ili rižote s plodovima mora. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter