Enoteka: Malvazija Templara i Cuvee Jakob


Jako je bitna uloga nas sommeliera u educiranju prosječnih potrošača vina, a najbolji nivo komunikacije između dvije strane uspostavlja se na manjim degustacijama na kojima je nazočan i vinar. Pred šest godina Karin i ja smo počeli provoditi u djelo ovakav tip druženja u našem wine baru Tinja, kojega smo do 2012. držali u Šikićima. Jako sam sretan kad vidim da su i ostali kolege nastavile sličnu praksu, te kad god mogu prisustvujem ovakvom tipu druženja.

U centru Pule, na Forumu kolegica Alena sa poslovnim partnerom Mladenom vodi krasan objekt „Enoteca Istriana“, te se trude potrošačima stalno prezentirati uratke raznih  vinara. Nedavno sam imao zadovoljstvo u šarmantnom malom prostoru gdje se može stisnuti do 25 gostiju, prisustvovati prezentaciji vina vinarije Marino Rossi iz Bajkini, a odličan prezentator bio je najstariji sin Marina i Ines Rossi, šarmantni Luka koji je na sebe preuzeo najteži dio za svaku Istarsku vinariju, a to je marketing. Od svih Rossijevih vina koje smo kušali na degustaciji, mene se najviše dojmila Malvazija Templara iz berbe 2013., koju pratim već niz godina. Berba grožđa za ovo vino bila je sredinom rujna u starom vinogradu na toponimu Finida, gdje su neki trsovi stari i do 100 godina. Položaj je to dubokoj istarskoj crvenoj zemlji.

U ovome vinogradu dominira stari klon malvazije istarske, a prinosi po trsu kreću se oko jednog kilograma. Nakon berbe i fermentacije, vino je odležavalo u inoksu na vlastitim kvascima šest mjeseci, pa je potom u boci provelo još dva mjeseca prije nego li je pušteno na tržište. Templara se radi u količini od oko 10.000 boca po berbi. Vino ima lijepu slamnato žutu boju sa zelenkastim odsjajem, kristalno je bistro te djelomično gusto. Na mirisu se otkriva tipična malvazijina nota cvijeta bagrema, a kasnije se javljaju lijepe citrusne note narančine kore praćene sa malo ananasa, za kojim slijedi nota egzotičnog  manga, a na kraju se javlja i nota zelene trave.

Vino je suho, djelomično toplo te djelomično mekano, a s druge strane i ugodno svježe, s jako dobrom mineralnošću te ovo vino krasi srednje tijelo. Templara je uravnotežena, krasi je lijepa intenzivnost okusa koja je izražena, te vino ima solidan završetak u ustima. Na after tastu javlja se ponovno nota manga i breskve. Za vino mogu reći da je harmonično s finom kakvoćom te je spremno za konzumaciju, ali u dobrim uvjetima čuvanja može bez problema trajati još dvije do tri godine, a rado bih ga preporučio s jednostavnim rižotom sa kanaštrelama.

Ime vina: Malvazija Istarska Templara

Godina berbe: 2013

Proizvođač: Vina Marino Rossi

Lokacija: Vižinada / Hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Rižoto sa kanaštrelama

Ocjena:  9,0/10

Čaša: Malvazija Riedel Glass

Cijena (mpc): 56,00 kn (Cicibela Rovinj)

 

Cuvee Jakob

U našoj zemlji još uvijek je uvriježeno mišljenje kod većine prosječnih ljubitelja vina da se dobra crvena vina mogu napraviti isključivo, na obali a da je kontinent osuđen samo na bijela vina te tek neka tanka crvena. Ja sam tu predrasudu razbio još pred desetak godina, kada sam bio gost Davora Zdjelarevića, koji je svoju vinariju smjestio u malo mjesto Brodski Stupnik, oko 20 kilometara udaljenog od Slavonskog Broda.

Tada sam kod njega kušao izvrsna crvena vina, a na nedavno održanom sajmu vina u Zagrebu naletio sam na Vina Jakob, vinarije, koja je susjed spomenutom Zdjelareviću. Vinariju Jakob je utemeljio Ilija Jakobović, koji je cijelu poslovnu karijeru proveo u Zagrebu, cijeli život bavio se drvom, a za penziju je ostavio pravljenje vina. Ilija se osim vinom bavi i izradom barrique bačvica od Slavonskog hrasta kao i distribucijom Diam plutenih čepova. Nažalost još nije napravio podrum u Slavoniji, pa nakon berbe grožđe hladnjačama vozi u Zagreb (Šestine) i tamo u podrumu radi vino.

Na štandu vinarije  Jakob kušao sam izvrsan Cuvee Jakob iz berbe 2009., bih rado podijelio svoje viđenje s vama. Vino je kupaža cabernet sauvignona, merlota i syraha, koji su zasebno vinificirani, te proveli 16 mjeseci odvojeno u vlastitim barrique bačvicama, te su potom kupažirani u inoksu. Nakon što je punjeno u boce, vino je još šest mjeseci odležavalo prije puštanja u prodaju. Cuvee Jakob ima lijepu, duboku, rubin crvenu boju sa tamnijim rubovima, bistro je i gusto.

Intenzivnost mirisa je izražena, kada sam kušao vino ono je već bilo otvoreno barem dva sata tako da se je lijepo razvilo na nosu te ga krasi jako fin miris. Na nosu dominira nota borovnice pomiješana sa crnim ribizlom no to su već više note džemova od ovoga voća, kasnije se javlja čokolada u pratnji vanilije i dima praćena sa malo cimeta, a začinski dio nadopunjuje crni papar dok se na kraju javlja i nota duhana. Vino je suho, vrlo toplo i mekano, djelomično svježe, tanično sa finim i mekanim taninima te mineralno, a krasi ga robusno tijelo. Vino je djelomično uravnoteženo jer mu je lijeva strana ipak malo dominantna, u ustima je intenzivnost okusa veoma izražena a vino je dosta traje, na after tastu javlja mi se kombinacija čokolade i likera, nešto poput griote. Vino je harmonično te u pravoj formi za ispijanje, obavezno uz hranu a predlažem jela od crvenog mesa ili pak plemenite sireve, mada znam neke ljude koji bi ga jednostavno pili uz kubansku cigaru. 

Ime vina: Cuvee Jakob

Godina berbe: 2011

Proizvođač: Vina Jakob

Lokacija: Brodski Stupnik / Slavonija

Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Biftek sa žara

Ocjena:  9,2/10

Čaša: Malvazija Riedel Glass

Cijena (mpc): 200,00 kn (Kod vinara)


Podijeli: Facebook Twiter