Enoteka: Malvazija sa sive zemlje


Franco Cattunar je ikona istarskog vinarstva i vinogradarstva te jedan od idejnih začetnika Vinistre. Mnogi, nažalost, podrum Cattunar doživljavaju kao masovnog proizvođača smatrajući da nema dovoljno kvalitetna vina poput nekih manjih vinara.

No, ako kušate teran barrique iz 2006. ili neke od svježih malvazija, čak i chardonnay ili njihove muškate, onda ćete se razuvjeriti oko nekih dvojbi glede Cattunarovih vina. A tek da s Francom odete malo u skrovite dijelove njegova velebnog podruma pa da iz bačvi kušate neka vina koja ne izlaze na tržište, kao što sam ja kušao istarski Sangiovese na primjer.

Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što već dvije godine zaredom prisustvujem promociji malvazije s četiri zemlje koja se priprema u lipnju u Brtonigli s Cattunarovim vinima te show cookingom restorana San Rocco. Upravo tada kad probate sve četiri malvazije s četiri različita tipa zemlje u pola sata, tek tada vidite razliku među njima, a mene uvijek iznenadi ona sa sive zemlje koja ima u cijelosti odlike jedne kontinentalne sorte.

Pred nekoliko dana sam mojim sommelierima koji se spremaju za državno prvenstvo Hrvatske (25. i 26.11. u hotelu Lone) podvalio ovu malvaziju na slijepo kušanje. Nijedan od njih šest nije prepoznao malvaziju, nego ih je sve vuklo na chardonnay iz kontinentalne Hrvatske. Tada sam im objasnio ono što je meni Franco pričao o specifičnim mikrolokacijama, te teroiru koji je u okolici Nove Vasi jako specifičan.

Danas ću s vama podijeliti svoje viđenje te malvazije sa sive zemlje. Vino je kristalno bistro, krasi ga slamnatožuta boja s nijansama zelenkastoga, djelomično je gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan. Na prvo mirisanje dominiraju voćne note agruma u obliku narančine kore i limuna, no, pojavljuje se i malo zrele jabuke. Kasnije se otvara i nota zelene trave, a onda dolazi i malo tropskog voća u obliku ananasa. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, te su u odnosu na dosta toplu godinu još uvijek kiseline dosta dobre, a vino krasi i ugodna mineralnost te jedno srednje tijelo. Uravnoteženo je i ima srednje izraženu intenzivnost u ustima i sasvim solidnu trajnost. Vino ima dobru kakvoću i smatram da je harmonično te spremno za trošenje mada može bez problema izdržati barem još jednu godinu. Izvrsna je kombinacija za hladne morske delicije poput salate od sipe. (Emil PERDEC)

Ime vina: Malvazija istarska

Godina berbe: 2012.

Proizvođač: Vinarija Franco Cattunar

Lokacija: Nova Vas/Istra

Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija

Gastro-preporuka: salata od sipe

Ocjena: 8,7/10

Cijena (mpc): 52 kn (Cicibela, Rovinj)


Podijeli: Facebook Twiter