ENOTEKA: Malvazija Ravalico i Malvasia nera


MALVAZIJA RAVALICO

Ime vina: Malvazija istarska

Godina berbe: 2015.

Proizvođač: vina Ravalico

Lokacija: Nova Vas, Istra

Temperatura serviranja: 8-10 stupnja Celzija

Gastro preporuka: pljukanci s morskim plodovima

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Malvazija Riedel Glass

Cijena (mpc): 50,00 kuna (Cicibela, Rovinj)

Stublićeva pjesma kaže „sjećam se prvog poljupca“, što bi na sommelierskom jeziku bilo „sjećam se prve butelje koju sam prodao“. A moja prva butelja koju sam otvorio davne 93., pomažući susjedima u čuvenoj konobi Kuići, bila je sivi pinot vinarije Ravalico. Tada su se po istarskim konobama rijetko prodavale butelje, a bili su rijetki i vinari koji su imali botiljirano vino. Vinarija Ravalico je bila među prvim istarskim ali i hrvatskim vinarijama koje su napravile taj iskorak. Ove godine navršava se točno četrdeset godina od kada su braća Bruno i Antonio Ravalico modernizirali proizvodnju i spremno dočekali kraj socijalističkog modela vinarstva u kojem su samo veliki PiK-ovi mogli puniti vino u butelje od 0,75 l i prodavati ih na tržištu. Danas vina Ravalico proizvode oko 230.000 litara vina i na tržištu su prisutni s botiljiranim programom i rinfuzom, a omjer bi otprilike bio slijedeći: 50 posto proda se kao rinfuza, 25 posto u litrenim bocama i 25 posto u buteljama. Stara garda je upravljanje poslom polako prepustila mladima: Aleksandri, Brunu i Gianniju. Ono što je specifično za vinariju Ravalico je to da su jedini od većih vinara u Istri koji nemaju niti jedno odležano vino, a zasigurno imaju mnogo potencijala u tom području. Vinarija Ravalico odlučila se je zasada samo na svježu liniju vina među kojima su dominantni malvazija istarska i merlot te ih slijede sivi pinot, chardonnay, muškat, cabernet sauvignon. Iz bogate palete vinarije Ravalico ja bih s vama podijelio svoje viđenje istarske malvazije iz berbe 2015., koja se na ovogodišnjoj Vinistri okitila zlatnom medaljom. Vino krasi lijepa slamnato žuta boja sa zelenkastim nijansama, kristalno je bistro i djelomično gusto. Dok čaša miruje intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan, elegantan i lepršav. Prvi nos daje voćnu notu agruma koja podsjeća na narančinu koru, onda slijedi nota breskve i malo ananasa. Na drugo mirisanje dolazi nota kruške i lichia, a onda slijedi cvjetna nota akacije, dakle mogu zaključiti da je kompleksnost mirisa bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima finu svježinu i vrlo je ukusno te ima srednje tijelo. Vino ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena, a okus je fin i dugotrajan. Na after tasteu javlja mi se nota breskve pa mogu zaključiti da je vino harmonično i u odličnoj formi za ispijanje, a sljubio sam ga s pljukancima s morskim plodovima na crveno.

MALVASIA NERA

Ime vina: Malvasia nera Talo

Godina berbe: 2013.

Proizvođač: Cantinae San  Marzano

Lokacija: San Marzano, Puglia, Italia

Temperatura serviranja: 14-16 stupnja Celzija

Gastro preporuka: janjeći file sa žara

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Bordeaux Sommelier Riedel Glass

Cijena (mpc): 77,40 kn (Cicibela, Rovinj-na upit)

Na ocjenjivanjima za najbolju Malvaziju Vinistre uz razne bijele malvazije bilo je i nekoliko crvenih malvazija, koje su većini nas ocjenjivača određena nepoznanica. Najviše dobrih crnih malvazija dolazi iz talijanske vinorodne regije Apulije ili Puglie na talijanskom jeziku. Ova regija je vrlo značajna u talijanskom poljoprivrednom sektoru pa tako i vinarskom dijelu, najzanačajniji vinogradarski dio nalazi se na „peti“ talijanske čizme odnosno na poluotoku Salento. Najbolji vinogradi u tom području nalaze se u trokutu između gradova Taranto, Brindisi i Lecce između dva mora Jonskoga i Jadranskoga, a osim vinograda u ovome kraju izuzetno uspijevaju i masline. Nedavno sam iz Cicibele dobio na kušanje vino Talo Malvasia nera, vinarije Cantine San Marzano pa bih s vama danas podijelio svoje viđenje ovoga vina. Cantine San Marzano je kooperativa nastala godine 1962. kada se udružilo 19 vinogradara iz okolice San Marzana, koji su godinama kroz brojne generacije bavili vinarstvom i vinogradarstvom. Danas je ova kooperativa narasla na više od 1.200 vinogradara, koji uz suvremenu tehnologiju proizvodnje vina, čuvaju i tradiciju proizvodnje starih apuljskih sorti vinove loze i starih sorti maslina. Grožđe za ovu malvasiu neru dolazi iz okolice San Marzana s položaja koji se nalaze na 100 m nadmorske visine, a tlo je kombinacija ilovače, crvenice i stijena. Nakon berbe sredinom rujna, vino je macerirano 10 dana u inoksu te kasnije odležavalo šest mjeseci u drvenim bačvama od francuskog hrasta. Vino krasi lijepa rubin crvena boja, bistro je i gusto. Vino nisam dekantirao nego sam ga natočio u veliku bordošku čašu da se nadiše i otvori, intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan. Na prvi nos dolaze mi note bobičastog voća u kojem dominiraju ribiz i borovnice, kasnije dolazi i malo vanilije praćene klinčićima i cimetom te slaba nota papra, dakle možemo reći da je kompleksnost mirisa bogata. Vino je suho, djelomično toplo i mekano s druge strane ima solidnu svježinu, fine tanine i pa zaključujem da je ukusno s punim tijelom. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je izražena a okus trajan, vino je harmonično i u dobrim uvjetima čuvanja potencijal trajanja mu je barem pet godina, sljubio sam ga s janjećim fileom sa žara uz pečenu palentu s malo crnog tartufa.


Podijeli: Facebook Twiter