Enoteka: Malvazija Piquentum

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Piquentum Blanc
Godina berbe: 2012.
Proizvođač: Vinski podrum Buzet
Lokacija: Buzet / Istra
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: kapesante na žaru
Ocjena: 8,8/10
Cijena (mpc): 54 kuna (Vitis O&N )

Kada je ova lijepa zemlja 1990. postala samostalna država, tadašnji predsjednik Tuđman pozvao je Hrvate diljem svijeta da se vrate u svoju zemlju i pomognu njezin razvoj i boljitak. Dimitri Brečević je tada bezbrižno živio svoje djetinjstvo na samom jugozapadu Francuske u okolici grada Paua te vjerojatno nije ni slutio čime će se baviti za 15 godina. Njegov otac je davno emigrirao u Francusku iz rodnoga Tinjana, ali je kao većina Istrijana zadržao ljubav prema rodnome kraju te ju je prenio na sinove.

U međuvremenu je Dimitri u Francuskoj završio školu za enologa i vinogradarskog tehničara te stažirao u vinarijama u Bordeauxu i Burgundiji, ali i Australiji te na Novom Zelandu te tako stekao znanja koja će mu kasnije trebati. Stjecajem okolnosti dolazi do starog vinskog podruma u Buzetu gdje mu je stacionirana proizvodnja, a vinogradi se nalaze u Brkaču i Završju na bijeloj zemlji te manji dio u Višnjanu na crvenoj zemlji.

Danas zajedno s kooperantima obrađuje sedam hektara vinograda, a sortiment je malvazija, teran i refošk. Budući da su vina stolna, na tržište izlaze pod imenima Piquentum Blanc (malvazija), Piquentum Rouge (teran) te Piquentum Terre (refošk).

Danas ću s vama podijeliti svoje viđenje malvazije Piquentum blanc. Berba je bila sredinom rujna, potom je slijedila trodnevna maceracija. Nakon što je završila fermentacija, 60 posto vina je odležalo u rabljenim barrique bačvicama, a 40 posto u inoksu; kod oba dijela primijenjivana je sur lie metoda. Prije puštanja u promet kupažiraju se u inoksu te se još dva mjeseca drže u bocama. Godišnja proizvodnja je 20.000 boca, dok se ostatak proda u rinfuzi.

Vino ima lijepu slamnatožutu boju s pozlaćenim rubovima, kristalno je bistro i djelomično gusto. Na početku je malo zatvoreno te ga treba poslužiti u malo većoj čaši te ne prehladno. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris ugodan i fin.

Na prvi miris osjećam notu vanilije i zrele dunje, potom dolazi nota suhe trave te lješnjaka, a slijedi i malo aromatičnog mediteranskog bilja poput kadulje. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima solidnu svježinu te malo tanina i ugodnu mineralnost.

Krasi ga srednje tijelo te je solidno uravnoteženo s dobrom intenzivnošću u ustima i ima dobru trajnost. Na after tasteu javlja mi se nota maslaca i tosta, harmonija vina je jako dobra te je u odličnoj formi za pijenje, a u dobrim uvjetima čuvanja može trajati barem dvije-tri godine. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter