Enoteka: Malvazija Panjoka

Panjoka (Arhiva)
Panjoka (Arhiva)

Ime vina: Malvazija istarska
Godina berbe: 2012.
Proizvođač: vinarija Panjoka
Lokacija: Rovinj/Istra
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: rižoto sa škampima
Ocjena: 8,7/10
Cijena (mpc): 35,70 kuna (kod proizvođača)

Od kada svoj profesionalni kruh zarađujem u Rovinju pratim  put i razvoj male obiteljske vinarije Panjoka te moram priznati da se dobro drži, svake godine na tržište izbacuje jako dobru malvaziju. Njezini vinogradi se nalaze u predjelu Valalta, a mikrolokacije su  San Cristofolo i Monte Rico.

Na tom dijelu Edo Babić Panjoka u sljedećem razdoblju planira napraviti i novi podrum u kojem bi imao puno bolje uvijete nego u trenutnom, malom podrumu koji se nalazi na obroncima staroga grada u neposrednoj blizini franjevačkog samostana. Sjeverni Rovinj, gdje pripada predio Valalta, predstavlja svojevrsni rovinjski Grand Cru za vinovu lozu jer na tim položajima svoje vinograde imaju i ostali poznati rovinjski vinari: Dobravac, Debeljuh, Vivoda te Matošević.

Vrlo bitnu stručnu pomoć u podrumu i vinogradu Edo dobiva od mladog letećeg enologa Kristijana Damijanića, jednog od najboljih učenika istarskog Michella Rolanda gospodina Marija Stavera. Kristijan je svojim radom i trudom pomogao mnogim rovinjskim vinarima u njihovom napredovanju u kvaliteti vina koji dolaze na tržište.

Panjokini vinogradi se nalaze na 3,5 hektara površine, a prevladava duboka istarska crvenica, nadmorska visina je oko 130 metara, a položaj je idealan jug-zapad, sortiment u vinogradu je malvazija istarska, cabernet sauvignon, teran i muškat. Od toga 2,5 hektara otpada na malvaziju koja je ipak Panjokina udarna sorta. Berba 2012. bila je tradicionalna, po starim rovinjskim običajima kojih se Panjoka pridržava, oko Svete Fume, što znači sredinom rujna. Moram priznati da mi je preostalo još nešto Panjokine malvazije iz berbe 2011. te se ona još uvijek dobro drži.

Vino ima lijepu slamnatožutu boju, kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris vrlo fin i ugodan čak me vuče prema egzotičnome. Prvo mi na nosu dolazi nota breskve pa se onda javlja nota ananasa, čak i mandarina, tek kasnije dolazi nota narančine kore s još malo egzotičnih nota u obliku lichija.

Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano. S druge je strane djelomično svježe te ugodno mineralno, a krasi ga puno tijelo te na after tasteu ugodna gorčina koja je tipična za malvazije. Mogu reći da je vino uravnoteženo te da je u ustima intenzivno i solidno trajno te da ima jako dobru kakvoću okusa. Vino je harmonično te je u odličnoj formi spremno za trošenje uz dobar riblji file od grdobine. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter