Enoteka: Malvazija Novacco i Rioja Valenciso


Piše Emil PERDEC

Ovih dana svjedoci smo promjena na hrvatskoj političkoj sceni te pojave nekih novih ljudi koji će nadamo se donijeti nove ideje i neko bolje vrijeme na ovim prostorima. Kroz zadnjih dvadesetak godina koliko pratim istarsku vinsku scenu, na našu sreću svakih četiri do pet godina dolaze neki novi ljudi, te svojim vinima čine istarsku vinsku scenu još boljom, atraktivnijom i jačom. Pred tri do četiri godine na Vinistri prvi put susreo sam se sa vinima Novacco iz Fernetići kod Brtonigle, koja su na mene ostavila dobar dojam. Nakon upoznavanja s ovim mladim vinarom saznao sam da je Dario  nastavio bogatu familijarnu tradiciju svojih predaka i već tada je imao izvrstan sauvignon bijeli i solidnu malvaziju te cabernet sauvignon. Ovogodišnja Vinistra bila je za vina Novacco veoma uspješna, jer je dobio zlatnu medalju za muškat žuti, a za sauvignon bijeli mu je zlatna medalja izmakla za malo. No zadovoljstvo je bilo potpuno zbog osvajanja prestižne titule za najbolju svježu malvaziju istarsku iz berbe 2014., te bih danas sa vama podijelio svoje viđenje ove šampionske malvazije. Ovoj sam malvaziji namjerno ostavio vremena da se razvije u boci i moram priznati da nisam pogriješio, jer je u sjajnoj formi. Vino krasi slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Dok čaša miruje intenzivnost mirisa je izražena, a miris fin i ugodan, moram primijetiti da je miris malo ozbiljniji nego prije nekoliko mjeseci, čak i kvalitetniji. Kad zavrtite čašu onda se otkriva prava malvazijska nota cvijeta badema, a potom slijedi tipična nota agruma, predvođena narančinom korom i malo kore od grejpa. U drugome naletu dolazi mi voćna nota u obliku žute kruške, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, sa druge strane ima lijepe svježine i sjajnu mineralnost te ga krasi srednje tijelo. Vino ima dobru ravnotežu, te intenzivnost okusa, a u ustima i sasvim dugačku trajnost, a na after tasteu javlja mi se nota badema. Vino je harmonično i spremno za trošenje uz razne morske specijalitete, a ja bih ga preporučio uz salatu od hobotnice. U dobrim uvjetima čuvanja može trajati još barem godinu dana.

Ime vina: Malvazija istarska
Godina berbe: 2014.
Proizvođač: Vina Novacco
Lokacija: Brtonigla, Hrvatska Istra
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: salata od hobotnice
Ocjena: 9,1/10
Čaša: Malvazija Riedel Glass
Cijena (mpc): 50 kuna (Brolo)

Rioja Valenciso

Krajem listopada održana je u Zagrebačkom hotelu Sheraton, manifestacija pod nazivom „Dan španjolskih vina“. Ovu lijepo zamišljenu manifestaciju organizirao je ured za gospodarstvo i trgovinu pri veleposlanstvu Španjolske u Zagrebu. Manifestaciju je otvorio veleposlanik Eduardo Aznar, a s hrvatske strane skup je pozdravio i ministar turizma Darko Lorencin. Tehnička potpora u  organizaciji bio je poznati hrvatski vinski kritičar i organizator raznih vinskih događanja Saša Špiranec. Predstavilo se je 12 vinarija, proizvođači maslinova ulja te jedan proizvođač pršuta, manifestacija je bila jako dobro organizirana te popraćena s nekoliko radionica i degustacija. Španjolska vina su cijelome svijetu vrlo popularna, a španjolska spada u sam vrh svjetskih proizvođača vina. Povodom ovog lijepog događaja s vama bih podijelio svoje kušanje izvrsnog vina „Rioje Reserve“ iz berbe 2007., proizvedenog u  Bodegi Valenciso, a dobio sam ga na poklon od vrsnog vinskog znalca Ronalda Korotaja. Rioja je dugi niz godina najpoznatije španjolsko crveno vino te predstavlja simbol crvenih vina te države. Ovo vino je od 100 posto grožđa tempranillo koje je brano sredinom listopada te je macerirano 25 dana u cementnim tankovima. Nakon toga je 16 mjeseci odležavalo u barrique bačvicama od  francuskog hrasta, kombinirano novim i rabljenim. Vino krasi lijepa rubin crvena boja, bistro je i gusto. Pred kušanje vino sam dekantirao te ostavio sat vremena u decanteru da se nadiše zraka i tek onda sam ga kušao. Dok je čaša mirovala intenzivnost mirisa je bila fino izražena, a miris fin i sa svakim udisajem sve interesantniji. Na prvi nos dominira vanilija praćena bobičastim voćem poput crvenog ribizla, potom se javlja nota dima, potom kako se vino otvara slijedi nota čokolade, pa onda malo duhana a kasnije se nadovezuje i nota crnoga papra. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane krasi ga solidna svježina, fini mekani čak gotovo svilenkasti tanini te je vino vrlo ukusno, a krasi ga puno tijelo. Vino ima dobru ravnotežu, sjajnu intenzivnost okusa, a i trajnost okusa u ustima je jako duga. Vino ima sjajan after taste na kojem mi dolazi vanilija s džemom od borovnica. Vino je harmonično i u odličnoj je formi, ja sam ga kušao sa fiorentinom sa žara i kombinacija je bila sjajna. (Emil Perdec)

Ime vina: Rioja Reserva
Godina berbe: 2007.
Proizvođač: Bodega Valenciso
Lokacija: Rioja, Španjolska
Temperatura serviranja: 14-16 stupnja Celzija
Gastro preporuka: fiorentina sa žara
Ocjena: 9,2/10
Čaša: Cabernet Sommelier  Riedel Glass
Cijena (mpc): 25 eura (Wine Searcher)


Podijeli: Facebook Twiter