Enoteka: Malvazija iz slovenske Istre


Ime vina: Malvazija istarska
Godina berbe: 2012.
Proizvođač: Vinarija Rojac
Lokacija: Šmarje/Slovenska Istra
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: tjestenina s plodovima mora
Ocjena: 8,5/10
Cijena (mpc) : 60,00 kn (kod vinara)

Sorta grožđa malvazija istarska vrlo dobro uspijeva i u susjednoj Sloveniji baš kao i teran te refošk, no zbog malvazije se ipak na sreću nije digla silna  prašina kao zbog terana. Kada pređete granicu na Kaštelu vozeći se prema Kopru, prolazite kraj mjesta Šmarje do kojega je selo Gažon u kojem je smještena vinarija Rojac.

Rojci žive u ovome kraju već stoljećima i tradicija vinarstva i maslinarstva je već dugo dio ove obitelji. Posjeduju oko osam hektara vinograda a sortiment je malvazija, chardonnay, sivi pinot, refošk, merlot, cabernet sauvignon, syrah te žuti muškat.

Svi vinogradi se nalaze u neposrednoj blizini sela Gažon na nadmorskoj visini od 140-240 metara, bijele sorte su posađene u nižim dijelovima, a crvene u višim, prevladava bijela fišana zemlja, a položaji su dobro osunčani i zaštićeni od vjetra, prvenstveno bure.

Vinogradi su okrenuti u položaju jug-zapad te na taj način dobivaju najbolju osunčanost. Lijepo uređeni podrum nalazi se u samome mjestu Gažon odakle se pruža izvrstan pogled skroz do Italije. Iz Rojčeve bogate palete vina danas ću s vama podijeliti svoje viđenje svježe malvazije iz 2012. koja je punjena u elegantnu bocu bordoškog tipa te zatvorena sa navojnim čepom.

Berba je bila početkom rujna. Nakon vrlo kratke maceracije vino je odležalo na vlastitim kvascima te potom provelo još četiri mjeseca u inox bačvi, te je onda punjeno u bocu i nakon pedeset dana plasirano na tržište.

Vino ima lijepu slamnato žutu boju, kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, miris je fin i ugodan, na nosu prvo dolazi voćna nota u obliku vinogradarske breskve, potom ide nota bijeloga voća i zrelije jabuke, te onda slijedi i malo travnatih nota, a na kraju, kada se vino malo ugrije, naziru se i tipični malvazijin miris cvijeta bagrema.

Vino je suho, djelomično toplo i mekano, ima solidnu svježinu te vrlo ugodnu mineralnost, a krasi ga puno tijelo. Vino je uravnoteženo mada možda malo prelazi na tvrdu stranu zbog svježine. Intenzivnost okusa je izražena a trajnost u ustima je solidna, no, ima finu kakvoću okusa. Na after tasteu javlja se nota nektarine i tipična doza gorčine za malvaziju. Vino je harmonično i spremno je za trošenje, u dobrim uvjetima skladištenja može poživjeti još barem dvije godine. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter