Istarska vina
Ime vina: Malvazija Istarska Monterosso
Godina berbe: 2015.
Proizvođač: Vina Monte Rosso
Lokacija: Umag/Istra
Temperatura serviranja: 8-10 stupnja Celzija
Gastro preporuka: orada sa žara
Ocjena: 9,2/10
Čaša: Malvazija Riedel Glass
Cijena (mpc): 64,90 kuna ( [email protected] )
Monterosso malvazija
Naši dragi susjedi Slovenci predstavljaju vrlo bitan potrošački kotačić u istarskom i hrvatskom turizmu i gastronomiji. Dugo sam u ovome poslu pa pamtim mnogo slovenskih gostiju, ali i ljudi koji su vezani uz enogastronomiju i lifestyling. Dean Duboković je jedan od najboljih slovenskih fotografa zadnjih dvadeset godina s naglaskom na enogastro i vinsku priču, a naše poznanstvo traje upravo toliko još iz zlatnih dana Valsabbiona. Uz Deana sam na izmaku prošlog stoljeća upoznao i njegova brata Davora, vrsnog poslovnog čovjeka, inače su Dubokovići porijeklom sa Hvara, no oboje su rođeni i odrasli u Ljubljani. Davor Duboković i njegov poslovni partner Uroš Gorjanc započeli su još 2006. projekt Monterosso ili Crveni vrh. Ovaj posjed koji je bio zapušten i neobrađen nalazi se tik uz jedini istarski golf teren pored hotela Kempinski. Posjed se prostire na šezdeset hektara zemljišta na kojem je zasađeno 8 hektara vinograda i 14.000 stabala maslina. Za sada su se od grožđa odlučili zasaditi veći dio malvazije istarske i manji dio s poznatom talijanskom sortom montepulciano d' abruzzo. Dakle danas bih s vama podijelio svoje viđenje malvazije istarske Monterosso iz berbe 2015., koja je ujedno i prva berba ove vinarije, jer su vinogradi zasađeni 2013. godine. Nakon berbe i prerade vino je odležavalo isključivo u inoksu šest mjeseci te po punjenju u bocu još otprilike mjesec dana provelo u boci pred puštanje na tržište. Za sada nemaju svoj vlastiti podrum pa se grožđe nakon berbe hladnjačama vozi u Duino iznad Trsta te se tamo prerađuje. Vino krasi lijepa svijetla slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Dok čaša miruje intenzivnost mirisa polako se diže te se javlja fin i zavodljiv miris. Na prvo mirisanje javlja se cvjetna nota bagrema, koju prate note bijelog voća u prvom redu breskve, potom i svježe jabuke, a kasnije se javlja i malo narančine kore, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, krasi ga solidna svježina te fina mineralnost, a sve je objedinjeno u srednje jako tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa je izražena, okus ima solidnu trajnost te se na jeziku osjeća ugodna slanost. Na after tastu dolazi tipična malvazijina gorčina u obliku badema. Vino je harmonično, elegantno i lijepo se pije, ne treba ga čuvati nego trošiti uz lagane morske specijalitete. Pošto je listopad tipičan za orade, ja sam ga sljubio s oradom na žaru uz malo kuhanog povrća sve preliveno maslinovim uljem.
Španjolska vina
Ime vina: Toro Joven
Godina berbe: 2012.
Proizvođač: Bodega Covitoro
Lokacija: Toro region/Španjolska
Temperatura serviranja: 12-14 stupnja Celzija
Gastro preporuka: juneća tagliata sa žara
Ocjena: 8,8/10
Čaša: Bordeaux Riedel Glass
Cijena (mpc): 45,00 kuna (Metro cash & carry)
Tinto di Toro
Španjolska vinska regija Toro je vinogorje odnosno Denominación de Origen (DO) koji se nalazi u pokrajini Zamora, zemljopisno je smješten na sjeverozapadu regije Kastilje i Leona, na samoj granici s Portugalom. Ovo vinogorje ima oko 8.000 hektara vinograda, a tlo se sastoji od naslaga pijeska, gline i vapnenca, a vinogradi se nalaze na visinama između 620 i 750 metra. Toro je povijesno vrlo bitna španjolska regija . Kroz njen sjeverni dio, upravo kroz gradić Toro, prolazi rijeka Duero koja se potom prelijeva u Portugal te se tamo zove Duro i teče nizvodno prema krajnjem odredištu Portu. Od sortimenta grožđa u ovom vinogorju prevladavaju tinta de toro kako se ovdje zove najzasađenija španjolska sorta grožđa tempranillo te garnacha i cabernet sauvignon. Podjela crvenih vina ide na Roble što predstavlja mlada crvena koja zriju između tri i šest mjeseci. Crianza što predstavlja vina koja zriju u dobi od najmanje dvije godine, od kojih je najmanje šest mjeseci u hrastovim bačvama. Reserva što predstavlja vina koja zriju od najmanje tri godine, od kojih je jedna godina u hrastovim bačvama. Gran Reserva što predstavlja vina koja zriju u dobi od najmanje pet godina, od kojih je dvije godine u hrastovim bačva. Rose vina e najčešće rade od 50 posto tinta de toro i 50 posto garnacha, dok su bijela vina gotovo u potpunosti od sorte verdejo ili malvazije. Danas bih sa vama podijelio svoje viđenje jedne Crianze Toro Joven, koja je dva mjeseca bila u barrique bačvicama, a četiri u većem drvu, proizvodi ga vinarija Bodega Covitoro. Vino krasi lijepa rubin crvena boja s lagano granatnim odsjajima, bistro je i gusto. Dok časa miruje intenzivnost mirisa se polako diže te se vino otvara, i polako diže. Na prvi nos prvo se javlja nota bobičastog voća u obliku crnog ribiza, potom dolazi borovnica, pa se javlja malo dima kojeg kasnije prati nota duhana te cedrovine i malo vanilije. Vino je suho, toplo i mekano, s druge strane vino djelomično je svježe, tanično sa zelenim taninima koji ne obećavaju da će biti bolji no vino je ukusno, a krasi ga puno tijelo. Vino je djelomično uravnoteženo, intenzivnost okusa je djelomično izražena, a trajnost okusa je solidna. Vino je djelomično harmonično, jer sam u ustima očekivao više, a na after tasteu javlja mi se borovnica. Vino ima jako dobar omjer cijene i kvalitete, ne treba čuvati nego ga treba trošiti odmah, a preporučam ga uz nedjeljni obiteljski roštilj.
Piše Emil PERDEC