Enoteka: Malvazija istarska i Cuvee Primus "Gratus"


Piše Emil PERDEC

Istarska vina

Ime vina: Malvazija istarska

Godina berbe: 2015.

Proizvođač: Vina Laguna

Lokacija: Poreč, hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 8-10 stupnja Celzija

Gastro preporuka: rižoto s kozicama

Ocjena:  9/10

Čaša: Malvazija Riedel glass

Cijena (mpc): 40,00 kuna (Konzum)

Ušli smo polako u novu godinu te iza sebe ostavili sjajnu 2015., koje ćemo rado sjećati zbog sjajne turističke sezone ali i zbog sjajne berbe grožđa. Turizam i vinarstvo idu uvijek ruku pod ruku i veže ih jedna neraskidiva nit. Iskreno mislim da su svi istarski vinari u 2015. godini bili zadovoljni sa plasmanom svojih vina, a pogotovo tu mislim na najvećeg istarskog proizvođača Agrolagunu. Zadnjih dana prošle godine oni su već na tržište pustili prve boce iz svježe berbe 2015., što će nekim tradicionalistima izgledati čudno, no to je globalni trend, kojem sam svjedočio pred par godina u Barceloni gdje su mi bez problema servirali svježi Verdejo koji je sličan našoj malvaziji. Agrolaguna je ovu praksu puštanja dijela mladih malvazija ranije na tržište sramežljivo započela s berbom 2010., no onda je slijedio re-branding boce i vizualnog identiteta, s berbom 2011. pompozno je promovirana na tržištu. Danas bih sa vama podijelio svoje viđenje svježe kvalitetne malvazije za koju je grožđe brano početkom rujna na položajima Gedići i Novigrad, a svi su vinogradi na crvenoj zemlji. Nakon fermentacije vino je odležavalo u inoks tankovima dva mjeseca te 15 dana u boci pred puštanje na tržište, a iz ove berbe bit će punjeno oko 800.000 boca. Iz razgovora sa glavnim enologom Agrolagune Milanom Budinskim saznao sam da je njihov cilj da ovo vino bude pitko, da ne opterećuje potrošača velikim i teškim razmišljanjima, ali da istovremeno nikako ne bude banalno vino.

Vino krasi zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Dok čaša miruje intenzivnost mirisa je izražena, miris je fin i ugodan čak mogu reći razigran i veseo. Na prvo mirisanje dolazi mi voćna nota agruma u obliku narančine kore, onda se javlja i malo ananasa, kasnije slijedi i nota žute kruške, a na to se nastavlja cvjetna nota akacije praćena s malo zelenih tonova zelene proljetne trave, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, a s druge strane ima dobru svježinu i vrlo je ukusno, lijepo se pije te ga krasi srednje tijelo. Vino ima dobru ravnotežu između lijeve i desne strane, intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, a okus ima solidnu trajnost. Na after tasteu  javlja se nota kruške, vino je harmonično i da citiram kolegicu Danijelu Kramarić vino je „baby bucmasto“, lijepo se pije i uživao sam u njemu uz rižoto s kozicama.

Hrvatska vina

Ime vina: Cuvee Primus "Gratus"

Godina berbe: 2011.

Proizvođač: Vina Vinski vrh

Lokacija: Hraščina, Zagorje

Temperatura serviranja: 14-16 stupnja Celzija

Gastro preporuka: odležani ramstek

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Bordeaux Riedel Grand cru

Cijena (mpc): 95,00 kuna (Cicibela, Rovinj)

Vinarija Vinski vrh sjajan je primjer wine-gastro turizma, prvenstveno zahvaljujući vlasniku Tomislavu Bolfanu i njegovoj viziji moderne i funkcionalne vinarije uklopljene u prekrasni zagorski krajolik s izvrsnom eno-gastro pričom i smještajnim kapacitetima. Pojava Bolfanove vinarije predstavlja veliko osvježenje na hrvatskoj vinskoj sceni, jer danas svaki ozbiljni restoran ili wine bar u Hrvatskoj ima barem jedno vino vinarije Vinski vrh. Paleta im je vrlo široka, od odličnih pjenušaca, preko sjajnih rizlinga i pinota crnih do predikata, a od nedavno ima i nekih noviteta. Danas bih vam predstavio jedno novo vino, a to je Bolfanov cuvee Gratus iz više Primus linije, koji je ujedno i prvi cuvee ove vinske kuće.Ime je dobio po rimskom legionaru Gratusu, predvodniku pretorijanske legije. Vino je dobiveno od grožđa iz  berbe 2011.i kupaža je cabernet sauvignona i modre frankovke. Pošto Bolfan njeguje ekološki pristup u vinogradu prinos je smanjen na otprilike jedan kilogram po trsu. Pošto ove dvije sorte ne dozrijevaju u isto vrijeme nakon prerade i maceracije od desetak dana, vino je odležavalo u malim barrique bačvicama. Prvih šest mjeseci odležavalo je odvojeno, da bi se onda spojili i slijedećih 6 mjeseci proveli kupažirani u istim barrique bačvicama. Potom je vino prebačeno u velike drvene bačve, zapremine 2.500 litara u kojima je provelo slijedeće dvije godine. Vino je punjeno u bocu početkom 2014. godine te nije filtrirano i odležavalo je u boci sve do listopada 2015. kada je pušteno na tržište. Vino krasi lijepa duboka rubin crvena boja s ljubičastim odsjajima na rubovima, bistro je  i gusto. Vino sam natočio u veću Bordošku čašu u kojoj se je postupno otvaralo, no dok časa miruje intenzivnost mirisa je izražena, a miris je elegantan, fin i ugodan. Na prvi nos dolazi nota bobičastog voća u obliku ukuhanih borovnica i ribiza, potom slijedi nota sladića koju prati crna čokolada, a onda dolaze i klinčići te crni papar i koža, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i djelomično mekano, s druge strane vino je djelomično svježe tanini još malo zelenkasti i grublji no vino je ukusno te ga krasi puno tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa je izražena a trajnost je postojana, a na after tasteu javlja se nota suhe brusnice s malo maslaca. Vino je harmonično i nije nužno trošiti ga odmah već ga treba ostaviti još barem godinu dana u boci, a sljubio bih ga sa sočnim odležanim ramstekom.


Podijeli: Facebook Twiter