Enoteka: Malvazija Cuj

Malvazija Cuj (Arhiva)
Malvazija Cuj (Arhiva)

Ime vina: Malvazija istarska
Godina berbe: 2013.
Proizvođač: Vinski podrum i uljara Kraljević
Lokacija: Umag/Istra
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: tartar od sardela
Ocjena: 8,7/10
Cijena (mpc): 55,00 kn (Cicibela Rovinj)

Daniel Dani Kraljević je predstavnik grupe mladih istarskih vinara koja se pojavila 2004. godine. Grupu koju su činili Kraljević, Trapan, Tercolo, Cosseto, Damijanić, Tikel i Geržinić upoznao sam 2006. na sajmu vina u Dusseldorfu te sam kasnije organizirao premijerno predstavljanje njihovog zajedničkog vina 7. No, kasnije je njihovo zajedništvo malo popustilo, ali i dalje su u dobrim odnosima.

Dani potječe iz vinogradarske obitelji jer i djedovi su mu se bavili vinogradarstvom, a otac Danilo dugo godina radio je u nekadašnjem gigantu PiK Umag. Dani je vlasnik lijepog podruma i uljare u selu Farnažine nadomak Umaga te uzgaja sedam hektara vinograda, a od sortimenta ima: malvaziju, chardonnay, muškat bijeli, teran, merlot i hrvaticu. Također, Dani radi izvrsna maslinova ulja od sorti črna, buža i bjelica, ali isprofilirao se pa je njegova jedna od najboljih istarskih uljara, gdje mnogi maslinari rade svoja ulja.

Često u šali zna spominjati da su njegovi vinogradi susjedni onima velikana Kozlovića i Coronike te da su mu i vina dobra kao i susjedna. Bez šale, vina su mu jako dobra, a dokaz tomu je da je već krajem lanjskog listopada ostao bez malvazije te je morao malo ranije nego što je planirao puniti novu berbu.

Danas bih s vama podijelio svoje viđenje svježe malvazije iz zadnje berbe 2013. Sedamdeset posto grožđa za ovu malvaziju raste na crvenoj zemlji na položaju Vela boška, a 30 posto na bijeloj zemlji na položaju Santa Lucia. Berba je bila početkom rujna te je nakon prerade i fermentacije odležavalo isključivo u bačvama od inoksa te je tek nedavno punjeno u boce.

Vino ima lijepu slamnatožutu boju s malim nijansama zelenoga, kristalno je bistro i djelomično gusto. Krasi ga intenzivan miris, vrlo fin i razigran; prvo se pojavljuje nota korice grejpa i naranče, potom malo jabuke, a onda dolazi i nota ličija te se kasnije nazire i travnata nota, u obliku svježe pokošene trave te u završetku i malo bazge.

Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, s druge strane krase ga lijepa svježina i ugodna pitkost te srednje tijelo. Uravnoteženo je, ima dobru intenzivnost u ustima i finu trajnost. Djelomično harmonično, mlado, lepršavo i razigrano te mu trebamo dati još malo vremena da provede u boci. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter