Enoteka: Malvazija Bomarchese i Chateau Pierrail blanc


Piše Emil Perdec

Istarska vina

Ime vina: Malvazija istarska Bomarchese

Godina berbe: 2014.

Proizvođač: Vina Degrassi

Lokacija: Bašanija, Hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 8-10 stupnja Celzija

Gastro preporuka: punjene lignje sa žara

Ocjena: 9/10

Čaša: Malvazija Riedel Glass

Cijena (mpc): 60,00 kuna (Cicibela, Rovinj)

Svaka vinska regija na svijetu ima svoje top položaje za uzgoj vinove loze te na tim položajima već davno raste najbolje grožđe u tome kraju. U Istri, zemlji malvazije istarske, postoji nekoliko top položaja za uzgoje ove sorte, a zasigurno je, jedan od najboljih Bomarchese. Ovaj položaj koji se nalazi na bijeloj zemlji u neposrednoj blizini Buja, na 220-250 metara nadmorske visine zajedno sa susjednim položajem Santa Lucia predstavlja istarski „Grand Cru“ za malvaziju istarsku. Tradicija uzgoja vinove loze na ovoj mikro lokaciji datira još od starih Rimljana. Vinarija Degrassi iz Bašanije već godinama ima vinograde na ovome položaju te postižu sjajne rezultate u kontinuitetu. Moreno Degrassi je jedan od vizionara istarske vinske scene, čovjek koji je zasadio vrlo neobične sorte u Istri i prvi koji je vjerovao u istarske vinske kupaže sa svojim već legendarnim cuveeom Terre Bianche. Dakle danas bih s vama podijelio svoje viđenje malvazije istarske Bomarchese iz svježe linije, vinarije Degrassi. Grožđe je za ovo vino brano sredinom rujna te je nakon prerade odležavalo u inoks bačvama prije punjenja u boce u kojima je provelo naredna dva mjeseca nakon čega je pušteno na tržište. Vino ima lijepu slamnato žutu boju, kristalno je bistro i djelomično gusto. Dok čaša miruje intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan. Na prvi nos dolazi mi nota nektarine i zelene jabuke, praćena s malo samonikloga bilja koje raste uz more te se nastavlja s bijelim cvijećem poput cvjeta bagrema koji je doista karakterističan za malvaziju istarsku dakle kompleksnost mirisa ovoga vina je bogata. Vino je suho i djelomično toplo te djelomično mekano a sa druge strane ima dobru svježinu i vrlo je ukusno i pitko te ga krasi srednje tijelo. Vino ima dobru ravnotežu, krasi ga dobra intenzivnost okusa a okus je trajan i dosta dugo traje u ustima, na after tasteu javlja mi se nota gorke mendule što je također karakteristično za rasne malvazije a što ova dobivena od grožđa s top položaja, nesumnjivo i je. Vino je harmonično i u dobroj formi te u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još barem godinu dana te bih ga preporučio uz punjene lignje sa žara. Na kraju mora se priznati da je vinar iz relativno problematične berbe 2014. uspio izvući solidno vino te se veselim slijedećoj berbi, koja se sada upravo sprema u bačve i, koja bi trebala biti izvrsna.

Francuska vina

Ime vina: Chateau Pierrail blanc

Godina berbe: 2014.

Proizvođač: Chateau Pierrail

Lokacija: Bordeaux, Francuska

Temperatura serviranja: 8-10 stupnja Celzija

Gastro preporuka: riblji filet s bijelim tartufima

Ocjena: 9/10

Čaša: Malvazija Riedel Glass

Cijena (mpc): 10,00 eura (Wine & Co)

Većina svjetskih ljubitelja vina kao pojam izvrsnog crvenog vina za primjer uzima bordeaux, ova kombinacija cabernet sauvignona, merlota, cabernet franca i petit verdoa je svjetski klasik koji pokušavaju preslikati vinari diljem svijeta. No možda većina ljudi i ne zna da postoji i bijela inačica bordeauxa, ja sam nedavno dobio na kušanje bocu bijelog bordeauxa iz vinarije Chateau Pierrail te bih danas sa vama podijelio svoje viđenje ovoga vina. Ovaj posjed smješten je u mjestu Margueron u neposrednoj blizini grada Bergeraca. Chateau Pierrail ima 75 hektara vinograda od čega 57 hektara crvenih sorti, gdje sa 85 posto dominira merlot i 8 hektara bijelih sorti gdje dominira sauvignon bijeli. Danas bih sa vama podijelio svoje viđenje bijelog bordeauxa iz vinarije Chateau Pierrail koji se sastoji od 70 posto bijeloga i 30 posto sivoga sauvignona. Inače bijeli bordeaux je najčešće kombinacija sauvignona bijeloga, semillona, muscadella te ponekad i sauvignona sivoga. Inače ista kombinacija sorti grožđa koristi se i za dobivanje poznatog desertnog vina Sauterns te pjenušaca Cremant de Bordeaux. Chateau Pierrail se odlučio za malo drukčije odabir sorti, gdje sauvignon bijeli daje sjajnu aromatsku stranu, a sauvignon sivi daje tijelo i eleganciju. Grožđe raste na šljunčanom tlu bogatom glinom i vapnencem. Grožđe je odvojeno brano početkom rujna, nakon prerade je odležavalo u inoks bačvama i kasnije, pred punjenje u boce, kupažirano. Vino ima lijepu zelenkasto žutu boju, kristalno je bistro i djelomično gusto. Dok čaša miruje intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan. Na prvi nos dolazi nota svježeg grejpa te se nastavlja prema zelenoj jabuci i korici limete. Na drugome mirisanju dolazi mi zelena trava i malo karakterističnog mirisa šparuga, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane krasi ga ugodna svježina, dobra mineralnost kao i srednje tijelo. Vino ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa je izražena, a okus je trajan, te je vino ukusno i lijepo se pije. Na after tasteu osjećam ponovno travnatu notu te zaključujem da vino ima dobru harmoniju. Preporučio bih ga uz riblji filet s bijelim tartufima, a vino može u dobrim uvjetima čuvanja trajati barem još dvije godine.


Podijeli: Facebook Twiter