Enoteka: Malvazija Benvenuti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Malvazija istarska
Godina berbe: 2012.
Proizvođač: Vinarija Benvenuti
Lokacija: Kaldir/Istra
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: rižoto sa škampima
Ocjena: 8,9/10
Cijena (mpc): 59,70 kn (Cicibela Rovinj)

Svi ugledni ekonomisti i ostali mudrijaši sličnog ranga, danas razbijaju glavu kako da ovu lijepu zemlju izvuku iz krize. Možda bi netko od njih mogao napraviti analizu, kako to istarski, a i ostali hrvatski vinari uspješno savladavaju krizu sa svojim proizvodima te ih plasiraju na domaće tržište ali i izvoze.

Vinarija Benvenuti iz Kaldira je odlično vođena i osmišljena obiteljska vinarija, koja danas obrađuje 15 hektara vinograda te svoja vina plasira diljem Lijepe naše ali i izvozi u zemlje regije (Srbija, BiH, Crna Gora) te u Italiju, Nizozemsku, Austriju i SAD, a u pregovorima su i s Izraelcima.

Prije desetak godina imali su samo svježu malvaziju i teran, a danas na tržište plasiraju osam etiketa vina. Vodeći proizvod je i dalje svježa malvazija, te bih rado sa vama danas podijelio moje viđenje svježe malvazije iz čudne berbe 2012. Berba je počela dosta rano, već 23. kolovoza, a grožđe je brano u različitim vinogradima, na različitim mikrolokacijama oko Kaldira. Tako da su dijelovi došli iz 70 godina stare brajde, a neki dijelovi iz brajdi starih tek osam godina. A nadmorska visina vinograda je smještena od 250 do 400 metara.

Ovaj mix u starosti vinograda i nadmorskih visina pomogao je vinarima da dobiju kvalitetno vino i u ekstremnoj godini kao što je bila 2012. koja je točno tri mjeseca bila bez kiše, a i obližnja Butoniga skoro je bila presušila. Mada je u sušnim godinama velika prednost bijele zemlje nad crvenom jer ona duže drži vlagu i lozi daje neophodnu svježinu, a Benvenutijevi vinogradi su svi na bijelim terasastim položajima.

Nakon berbe i prerade, vino je fermentiralo u inox bačvama te je kasnije u inoxu i odležavalo na vlastitim kvascima do ožujka, a onda je punjeno u boce i kroz dva mjeseca plasirano na tržište. Iz ove berbe napunjeno je 50.000 boca.

Vino ima lijepu slamnato žutu boju, kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena i vrlo je ugodna i fina, mada je mana skoro svim ovogodišnjim malvazijama sporije otvaranje na miris. Na nosu se javlja tipičan malvazijin bagremov štih, pomiješan s notom bazge i bijeloga voća koji ide prema maloj kruški i vinogradarskoj breskvi.

Vino je suho, djelomično toplo i mekano, s druge strane djelomično je svježe i vrlo ukusno i fino mineralno, hrskavo ili kako Englezi vole reći "crispy"! Tijelo vina je srednje jakosti, a vino je u dobrom balansu između tvrde i meke strane, intenzivnost okusa je postojana isto kao i trajnost.

Na aftertasteu osjetim tipičnu gorku notu mendule kakvu posjeduje dosta svježih malvazija. Kakvoća vina je jako fina, vino ima ugodnu harmoniju, te je sada u pravoj formi da ga se pije uz razne rižote s morskim delicijama. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter