Enoteka: Mali Tignanello

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Marchese Antinori Chianti Classico Reserva
Godina berbe: 2011.
Proizvođač: Tenuta Tignanello
Lokacija: Toscana /Italija
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: Tuna steak
Ocjena: 9,0/10
Čaša: Riedel Restaurant Extreme Cabernet glas
Cijena(mpc): 140,00 kn (Cicibela Rovinj)

Toskana je već dugi niz godina uzor mnogim regijama u svijetu koje pokušavaju spojiti vino, turizam i gastronomiju. U razvoju vinarstva Toskane, veliku ulogu odigrala je veleposjednička familija Antinori koja ima tradiciju vinarstva dugu 26 generacija, a svoje posjede osim u Italiji ima i u nekoliko europskih zemalja te u Čileu i SAD-u.

Prije nekoliko godina imao sam priliku posjetiti neke njihove toskanske posjede, među ostalima i Tenutu Tignanello koja se nalazi u srcu najpoznatijeg toskanskog vinogorja Chianti Classico. Vino Tignanello nastalo je 1971. te je zajedno sa Sasiccaiom pisalo povijest vina koja su danas poznata kao "Supertoskaci", odnosno vina u kojima je uz lokalni Sangiovese dozvoljeno miješanje i ostalih, pretežno francuskih sorti.

Već duže vrijeme na tržištu je prisutno vino Marchese Antinori Chianti Classico Reserva, koje je pozicionirano kao mlađi brat Tignanelate. Do berbe 2010. ono se dobivalo od grožđa s tri posjeda Antinoria: Tignanello, Badia a Passignano i Peppoli. Počevši s berbom 2011., vino dobiva nastavak "Tenuta Tignanello" te nastaje od grožđa isključivo s posjeda Tignanello.

Dotični posjed sastoji se od 157 hektara vinograda: od 20 hektara vinograda radi se vino Solaia, 57 hektara je vinograd Tignanello i 80 hektara je Marchese Antinori Chianti Classico Riserva. Ovo vino sastavljeno je od 90 posto sangiovesea te 10 posto od cabernet sauvignona. Odležano je 14 mjeseci u barrique bačvicama te kasnije još 12 mjeseci u boci.

Vino ima lijepu rubin crvenu boju, živahno je, bistro te gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, dok je sama kakvoća vrlo fina i dopadljiva s pravim tipičnim toskanskim štihom. Na miris mi prvo dolazi nota borovnice i kupine, pa onda još i suha šljiva pomiješana s notama ljubičice. Kasnije dolazi i malo dima te vanilije koja se miješa sa cimetom i notama crnoga papra.

Vino je suho, toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima djelomično izraženu svježinu. Tanini su fini i mekani, a vino je ukusno te lepršavo i  punoga tijela. Ovo vino ima dobru ravnotežu, solidnu intenzivnost u ustima te lijepu trajnost i dobru kakvoću. Vino ima interesantan after taste gdje se ponovno javljaju vanilija i džem od šljive. Vino je harmonično i ukusno, jako lijepo se pije i djeluje kao pravi Talijan koji je spreman za ljetni izlazak. "Picikato"! (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter