Enoteka: Malbec Apogeo


Kad me kod raznih vinskih druženja prijatelji pitaju koju bih vinsku destinaciju volio posjetiti prvi put, moj odgovor je uvijek isti - Argentina. Ne znam točno zašto, no gajim neke simpatije prema toj ponosnoj lijepoj zemlji, tako da na vinskim sajmovima uvijek iskoristim priliku i obavezno probam argentinska vina. Već sam u nekom od prethodnih brojeva pisao o sorti grožđa malbec koja potječe iz Francuske, ali je svoj pravi dom u biti našla u Argentini.

Na zadnjem londonskom sajmu naletio sam na lijepo uređen štand vinarije A16 koja je različita i jedinstvena vinarija jer njezin projekt uključuje i vinograde i boutique vinariju te su orijentirani na turizam visoke kvalitete.

Osnivač i voditelj A16 je strastveni Gerardo Cartellone čija je vizija da u ovoj mladoj vinariji spoji tradicionalno i moderno. Vinarija ima devedeset hektara kvalitetnih vinograda sorte malbec, s kvalitetnim sustavom navodnjavanja te ima moderan avangardni pristup pretakanju pomoću gravitacije bez prisilnih pokreta vina, što se u konačnici odražava na kvalitetu proizvoda.

Danas bih s vama podijelio svoje viđenje ovog finog malbeca iz berbe 2011. Nakon berbe sredinom ožujka vino fermentira u inox bačvama, kad je fermentacija gotova, ide na odležavanje od 12 mjeseci u nove barrique bačvice od francuskog hrasta, nakon toga još četiri mjeseca odleži u boci te se onda plasira na tržište. Vino ima lijepu duboku rubin crvenu boju s tamnijim ringovima, gusto je i bistro. Intenzitet mirisa je izražen, a sam miris jako fin i ugodan. Na nosu se prvo javlja nota ljubičice, slijedi crni ribiz u kombinaciji s borovnicom, a kasnije dolazi tamna čokolada pomiješana s duhanom te mješavinom cedrovine i vanilije.

Vino je suho, toplo te djelomično mekano, s druge strane djelomično svježe, ima ugodne i krupne tanine i vrlo je ukusno. Krasi ga puno tijelo, uravnoteženo je i ima izraženu intenzivnost okusa, trajno je, na after tasteu javlja mi se vanilija, a krasi ga elegantan i dugačak završetak s malo gorkog na kraju. Da sam u Argentini, s ovim vinom bih sljubio argentinski steak, no, kod nas bih probao s odležanim sirevima. (E. PERDEC)

Ime vina: Malbec

Godina berbe: 2011.

Proizvođač: Vinarija A 16

Lokacija: Mendoza/Argentina

Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija

Gastro-preporuka: kozji sir star 12 mjeseci s Kumparičke

Ocjena: 8,9/10

Cijena (mpc): 85 kn (Wine searcher)


Podijeli: Facebook Twiter