Ime vina: Cuvee Mala Nevina
Godina berbe: 2011.
Proizvođač: Vinarija Saints Hills
Lokacija: Radovani / hrvatska Istra
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: file od grdobine
Ocjena: 8,8/10
Cijena (mpc): (Cicibela, Rovinj) 81,00 kuna
Vinarija Saints Hills polako izrasta u ozbiljnog čimbenika na hrvatskoj vinskoj sceni. Za ovo ljeto pripremili su nam dva lagana i pitka osvježenja, rose St. Heels iz berbe 2012. koji je dobiven od grožđa plavca maloga s položaja Dingač i Cuvee Mala Nevina, mješavinu malvazije i chardonnaya dobivenu od grožđa iz vinograda Sv. Ante u selu Radovani.
Ja bih danas vrlo rado s Vama podijelio moju impresiju Cuveea Mala Nevina iz berbe 2011., koji je na mene ostavio izvrstan dojam. Da se vratimo par godina unazad kada je nastala priča o vinariji Saints Hills koju je pokrenuo Ernest Tolj, uz čvrstu pratnju supruge Ivane i ostalih vrijednih radnika. Ta jedinstvena vinarija u Hrvatskoj ima vinograde na tri pozicije: u Radovanima kod Višnjana, Komarni kod Ploča i na Pelješcu, u samom središtu dingača. Grožđe za Malu Nevinu brano je u Radovanima početkom rujna 2011. te je potom hladnjačama transportirano u vinariju u Dicmo kojom se Saints Hills za sada služi dok ne bude gotov jedan od najmodernijih podruma na Pelješcu koji se gradi u selu Oskorušno. Nakon fermentacije i maceracije, koja je obavljena u jajastim tankovima od betona, a koji su posebnost vinarije, vino ide na odležavanje u barrique bačvice na period od godine dana. U Toljevim vinima osjeti se internacionalni štih, ali pomiješan s regionalnom karakterom, što je svakako proizašlo iz suradnje s jednim od najcjenjenijih svjetskih letećih enologa Michelom Rollandom. Vino ima lijepu slamnatožutu boju sa zlatnim rubovima, kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzitet mirisa je izražen i nakon što se vino nadiše, jako je fin i ugodan. Na prvu mi dolazi nota dima i vanilije pa se onda lagano miješa sa zrelim tropskim voćem, melonom ili lychijem. Kasnije se razvija i cvjetna strana u obliku narančina cvjeta ili čak bijeloga gloga, ali ima i notu samoniklog mediteranskog bilja koje raste uz obalu. Vino je suho, toplo i djelomično mekano, s druge strane ugodno svježe, lagano tanično te slano. Ima puno tijelo te je uravnoteženo. Lijepo se pije te na početku retro okusa ostaje gorka nota koja se kasnije pretvara u ugodnu notu maslaca namazanog na prepečenac. Vino u ustima jako lijepo traje, ima finu kakvoću te je harmonično i spremno za trošenje u ovim ljetnim mjesecima. A u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati barem pet godina. (E. PERDEC)