Enoteka: Macallan amber

Macallan amber
Macallan amber

Ime pića: The Macallan Whisky
Proizvođač: The Macallan Distillers ltd
Lokacija: Speyside/Scotland
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Preporuka: s dobrom cigarom 
Ocjena: 9/10
Cijena (mpc): 410,00 kn (Cicibela Rovinj)

Veliko je bilo naše nacionalno razočaranje kada su nam u zadnjoj kvalifikacijskoj utakmici u Glasgovu, Škoti po cijelom terenu igrali tika-taku ili kako smo to nekad zvali ševu. No većini nas veliko je zadovoljstvo kada popijemo kvalitetan škotski whisky. Naravno, većina nas pit će ga "on the rock" s nekoliko kocki leda, ali Škoti će vam ga radije preporučiti s dodatkom malo hladne vode.

Škotska je najznačajniji svjetski proizvođač whiskya, a dijeli se na šest regija: Speyside, Lowlands, Islay i otoci, Highlands zapadni i sjeverni, Hghlands istočni i Midlands. Danas bih s vama podijelio svoje viđenje jedne posebne serije whiskya od destilerije Macallan koja dolazi iz Speysidea.

Macallan destilerija članica je skupine Edrington, te proizvode whisky u nekoliko linija. Posebno je interesantna linija koju su nazvali 1824, po godini kada je destilerija dobila ovlasti da proizvodi whisky. Linija 1824 sastoji se od četiri različita imena za pojedini whisky: Gold, Amber, Ruby i Sienna. Imena su dodijeljena po prirodnim bojama minerala i kovina koje susrećemo u prirodi a koja krase njihove whiskeye, čime žele dati do znanja da su boje njihovih whiskeya prirodne.

Specifičnost linije 1824 je da su whiskeyji odležali u bačvama od sherrya, te su dobiveni od jednoga slada ili na engleski single malt. Glavni i odgovorni whisky maker, Bob Dalgarno, zadužen za ovu posebnu Macallanovu liniju, rekao je da je svijet boja bio istinsko nadahnuće za stvaranje ove specifične linije. Odležavanje whiskeya u bačvama od porta i sherrya ima dugu tradiciju staru barem 300 godina jer su Britanci bili veliki uvoznici ovih specijalnih vina, a nisu imali gdje s bačvama pa su ih prodavali Škotima za odležavanje whiskeya.

Dakle da probamo ovaj kvalitetni destilat. Krasi ga lijepa boja starog zlata koja ide prema jantaru, kristalno je bistar i gust. Na nosu dominira fina nota vanilije pomiješana sa začinskim notama, potom se javljaju fina nota slatke naranče te grejpa.

Kasnije dolazi nota suhoga voća kao marelica i grožđica pomiješano sa cimetom. U ustima je suh, topao, robustan ali ipak nježan i elegantan te vrlo trajan s malo gorčine na after tasteu koja podsjeća na bademe. Probao sam ga piti samog, a onda sam primijenio i jedini način koji Škoti priznaju - s malo hladne vode. Dakle, ako za Božić ili Novu godinu nekoga želite iznenaditi, evo pravog poklona. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter