Enoteka: Luis Canas Crianza

Luis Canas Crianza (Arhiva)
Luis Canas Crianza (Arhiva)

Ime vina: Rioja Crianza
Godina berbe: 2010.
Proizvođač: Bodega Luis Canas
Lokacija: Rioja/Španjolska
Temperatura serviranja: 16-18 stupnja Celzija
Gastro-preporuka: ramstek sa žara
Ocjena: 8,8/10
Cijena (mpc): 80,00 kn (Wine Searcher)

Za nedavnog posjeta Barceloni probao sam puno dobrih vina, ali jedno mi je posebno zapelo za oko, prvenstveno jer je bilo punjeno u neobičnu bocu od 0,50 l. Tu večer Karin i ja posjetili smo gastro-bistro Loidi u vlasništvu poznatog španjolskog chefa Martina Berasateguija, koji preko puta bistroa ima i restoran Lasarte s dvije Michelinove zvjezdice, a sve je idealno smješteno u prestižnom Paseu de Gracia, glavnoj trgovačkoj arteriji grada.

Uz odabrani degustacijski jelovnik, sommelierka nam je preporučila Rioju Crianzu, 2010., Luisa Canasa, a vino nam se jako svidjelo. Ova vinarija smještena je u gradiću Villabuena koji se nalazi u najpoznatijoj Španjolskoj vinskoj regiji Rioja, na sjeveru zemlje.

Rioja je podijeljena u tri zone: Rioja Alta, Rioja Baja i Rioja Alavesa. Canasova moderna vinarija nalazi se u Rioji Alavesi, a otvorena je 1994. godine i proizvodi sedam etiketa vina. Dominantna sorta grožđa je tempranillo, a slijede ga garnacha i graziano. Od mlade sommelierke saznao sam da je čuveni Feran Adria u svojem novom projektu u Barceloni upravo ovu vinariju odabrao kao jedinu iz Rioje.

Ja bih vam danas predstavio ovu crianzu koja po zakonu mora odležavati najmanje dvije godine, od čega barem godinu dana u drvenoj bačvi. Dakle, ova crianza iz berbe 2010. sastavljena je od sorti tempranillo (95 posto) te garnacha (pet posto). Nakon berbe koja je bila sredinom rujna, vino je bilo 20 dana na maceraciji te je 12 mjeseci odležavalo u rabljenim barrique bačvama od francuskog i američkog hrasta te onda još devet mjeseci provelo u boci pa pušteno na tržište.

Vino ima lijepu rubin crvenu boju s malo tamnijim rubovima, bistro je i gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i kvalitetan, naravno potrebna mu je veća bordoška čaša da bi se pokazao u najboljem svjetlu. Na prvu loptu dolazi nota borovnice i kupine, slijedi nota vanilije, a onda začinske note poput papra i klinčića.

Vino je suho, toplo i djelomično mekano; s druge strane ima solidnu svježinu, dobre mekane tanine te je ukusno i pitko. Ima puno tijelo te je uravnoteženo s izraženom intenzivnosti i dobrom trajnosti. Na after tasteu javljaju se vanilija i čokolada, vino je harmonično i spremno za trošenje. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter