Enoteka: Liberov muškat

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Ime vina: Muškat momjanski
Godina berbe: 2011.
Proizvođač: OPG Sinković
Lokacija: Momjan, Istra
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: aperitiv
Ocjena: 8/10
Cijena (mpc): 50,00 kn (kod proizvođača)

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Sinković iz zaseoka Sveti Mauro iznad Momjana pravi je primjer kako se u ovoj zemlji može živjeti od svoga truda i rada te se može u jedan proizvod spojiti nekoliko djelatnosti. Tradicija vinarstva u ozbiljnijem obliku u obitelji Sinković traje već četiri generacije, a Sinkovići su nekim daljnjim porijeklom u Istru došli iz Hrvatskog zagorja, te su već gotovo dvjestotinjak godina starosjedioci u momjanskom kraju.

Njihov OPG objedinjuje proizvodnju vina, destilata i agroturističko domaćinstvo. Libero je glavni i odgovorni a supruga Dora drži pod kontrolom kuhinju seoskog domaćinstva, stariji sin Patrik je enolog a mlađi Sergej je "leteći" pa pomaže gdje stigne. Pred ulazom u dvorište i vinski podrum uz dva psa tu su i dvije svinje kao atrakcija, Gigi i Pepa, a Libero je svojevremeno dobio i tužbu od društva za zaštitu životinja jer je velikoj svinji-atrakciji Đeku, koji je nedavno preminuo, dao malo muškata za okrjepu.

Muškat momjanski je definitivno sorta koja je obilježila ovaj kraj te ga uzgaja gotovo svaka familija, i to najčešće u poluslatkoj varijanti. No nije uvijek bilo tako, nekada se muškat većinom radio u suhoj varijanti jer uvjeti u podrumima i tehnologija nisu bili na razini današnjih. No ja bih vam danas ipak prezentirao Sinkovićev suhi muškat koji odlično ide kao aperitivno vino.

Sinkovići inače obrađuju 10 ha vinograda, a od sortimenta imaju: malvaziju, muškat momjanski, muškat ružu, chardonnay, teran, merlot i cabernet sauvignon, a pola od toga odnosi se na muškat momjanski. Grožđe za ovaj suhi muškat iz berbe 2011. brano je na položaju Kobijak, jugozapadno od Momjana. Teren je fliš ili tasel, brajde su okrenute prema jugu, a opterećenje po trsu je oko dva kilograma.

Berba je bila u drugoj polovici rujna, maceracija je trajala 24 sata, potom je slijedilo prešanje, pa dekantiranje i onda fermentacija od 20 dana. Vino ima lijepu zelenkasto-žutu boju, kristalno je bistro te djelomično gusto.

Miris je djelomično intenzivan, a kakvoća mu je fina, na nosu su note muškata, ružine latice, malo mirisa meda. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, s druge strane lijepo svježe te fino mineralno.

Vino ima srednje tijelo, djelomično je uravnoteženo jer mu desna strana zbog svježine preteže. Intenzivnost okusa je djelomično izražena, trajnost je solidna, kvaliteta ovoga vina je dobra i ugodno je za piće. Vino je harmonično. Može ga se piti kao aperitiv ili čak uz lagana predjela kao pršut s melonom. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter