Enoteka: Les Petites Bulles Istriennes i Gruner Veltliner Freiheit


Piše Emil PERDEC

Istarska vina

Ime vina: Les Petites Bulles Istriennes

Godina berbe: 2009.

Proizvođač: Vina Roxanich

Lokacija: Kosinožići, Hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 4-6 stupnja Celzija

Gastro preporuka: rižoto sa škampima i jagodama

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Champagne Riedel Glass

Cijena (mpc): 165,00 kuna (Cicibela , Rovinj)

Borgonja je sorta crvenog grožđa za koju se u Istri dugi niz godina smatralo da vuče porijeklo iz Burgundije. U južnom dijelu ove čuvene francuske vinske regije zove se Gamay i od nje se rade nadaleko poznata vina beaujolais noveau. No pred nekoliko godina zahvaljuju DNA metodi dokazano je da smo u stvari sve ove godine bili u zabludi te da je borgonja u stvari frankovka. Kad čovjek bolje razmisli, logičnija je ova druga verzija, jer je frankovka tipična sorta grožđa za K.u.K monarhiju, ili srednju Europu, gdje Istra pripada cijelim svojim bićem! Nema puno vinara koji rade mirno vino od sorte grožđa borgonja, a tek pjenušac, e to je prava rijetkost. No inovativni Mladen Rožanić i njegov tim ljudi pružili su nam to zadovoljstvo kroz Les Petites Bulles Istriennes ili u prijevodu Male Istrijanske mjehuriće. Dakle ovaj pjenušac dobiven je od 100 posto borgonje, a grožđe je raslo na položaju Bušure, na dubokoj Istarskoj crvenici. Nakon berbe bazno vino za ovaj pjenušac odležavalo je dvije godine u velikim drvenim bačvama zapremine 3.600 litara. Potom je dodan „liquer de tirage“ ( kombinacija otopine šećera i kvasaca) te je vino još 42 mjeseca odležalo na kvascima u boci. U studenom lanjske godine degožirana je prva serija od tisuću boca, ali nije dodavan „liquer d expedition“, tako da pjenušac nosi oznaku brut natur. Vinarija Roxanich ima oko šest tisuća boca ovoga pjenušca, ali će ga degožirati ovisno o potrebi, a prva naravno mora biti spremna za predstojeće božićno - novogodišnje blagdane. Vino krasi lijepa boja zrele trešnje, bistro je i djelomično gusto, a kada ga se natoči u čašu iz nje izlazi mnogo sitnih i brzih mjehurića. Dok čaša miruje mjehurići mi škakljaju nos, intenzivnost mirisa je  izražena, a miris je fin i ugodan i elegantan. Na nosu dominira nota zrele trešnje, kombinirana s crvenom jabukom koja je omotana šećerom, potom slijedi nota vanilije i malo anisa. Na drugom mirisanju javlja se nota zrele jagode, praćene kvascima i mala nota cimeta. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane svježe, s prisutnim taninima, te ukusno i slankasto, a krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa je  djelomično izražena, vino je u ustima trajno, a kakvoća mu je fina, na after tasteu javlja se nota gorke maraske. Vino je harmonično i u odličnoj je formi za ispijanje. Preporučio bih ga uz jedan krasni „valsabionski“ klasik rižoto sa škampima i jagodama.

Austrijska vina

Ime vina: Gruner Veltliner Freiheit

Godina berbe: 2014.

Proizvođač: Winegut Nigl

Lokacija: Kremstal, Austria

Temperatura serviranja: 8-10 stupnja Celzija

Gastro preporuka: kapesante sa žara

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Grunner Veltliner  Riedel Glass

Cijena (mpc): 10,00 eura  (Wine & Co)

Kada čovjek nešto voli onda to ne treba kriti, tako i ja kroz ovu kolumnu pokazujem svoju ljubav prema raznim sortama grožđa, ali ipak na prvom mjestu je lokalpatriotska malvazija istarska, a sljedeći  je gruner veltliner. Kada god naiđem na dobro vino od ove sorte uživam s Vama podijeliti svoje viđenje vina dobivenog od najrasprostranjenije austrijske sorte grožđa. Nedavno mi je prijatelj poklonio jedan gruner veltliner vinarije Nigl koja se nalazi u blizina grada Kremsa an der Donau u Niederostereichu ili Donjoj Austriji. Weingut Nigl obrađuje 25 hektara vinograda, ali uz to imaju i restoran i hotel, što je u tom kraju uobičajeno. Vinogradi se  većinom nalaze na padinama pokrivenim škriljevcem i laporastim tlom, a najbolji položaji su mu Hochacker i Goldberg na zapadnom dijelu Kremstala. On graniči s Wachauom te su vinogradi i tlo sličniji položajima u Wachau, nego s ostalim dijelom Kremstala, koji ima položaje na nižim pozicijama. Karakteristika ovoga vinogorja su topli dani i hladne noći, upravo ono što je jako bitno za kvalitetu vina iz ovoga kraja. U vinariji Nigl od sortimenta dominantni su riesling i gruner veltliner s po 40 posto te chardonnay 10 posto, a ostatak otpada na ostale sorte. Danas bih sa vama podijelio svoje viđenje Niglovog aduta, gruner veltlinera iz berbe 2014. godine. Grožđe za ovo vino brano je početkom rujna a dolazi iz tri vinograda u okolici Kremsa. Nakon berbe i fermentacije, vino odležava u inoks bačvama te se već početkom travnja pušta na tržište, a prije toga barem mjesec dana provede u boci. Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris fin i elegantan, na prvi nos dominira nota zelene jabuke i kruške, koje prati nota kore od  limete sa malo ananasa i egzotičnim lichiem, no na kasnije mirisanje javlja se i mala nota zelene trave. Dakle možemo zaključiti da vino ima bogatu kompleksnost mirisa. Vino je suho djelomično toplo i djelomično mekano,  s druge strane je ugodno svježe i ima izvrsnu mineralnost a krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okus je izražena a trajnost je trajna, a ima vrlo finu kakvoću. Na after tasteu se javlja zelena jabuka granny smith. Vino je harmonično lijepo se pije i svaka čaša traži još. Vino može pratiti široku paletu morskih plodova, a ja sam ga sljubio sa svježim kapesantama sa žara.


Podijeli: Facebook Twiter