Enoteka: Leonardov Merlot

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Merlot
Godina berbe: 2010.
Proizvođač: Vinarija Leonardo Palčić
Lokacija: Novigrad/Istra
Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: kalamari na šporko
Ocjena : 8,5/10
Cijena (mpc): 60,00 kn (kod vinara)

Prije desetak godina, kada sam kod kolege Sandija Parisa kušao njegov neobični bijeli bužole, prvi put sam čuo za mladog vinara iz Novigrada Leonarda Palčića. Kasnije mi je i poznati vinar Moreno Coronica skrenuo pažnju na Leonarda i dobru kvalitetu njegovih vina. Leonardo uzgaja 14 hektara vinograda, a tradicija vinogradarstva u familiji stara je oko 200 godina.

Vinogradi se nalaze u blizini mjesta Dajla s obije strane magistralne ceste Novigrad - Umag na maksimalnoj nadmorskoj visini od 50 metara, a u blizini je i podrum. Tlo čini duboka istarska crvenica s dosta elemenata boksita i vinogradi su okrenuti u smjer jug - zapad.

Ove vinograde Palčić je dobio na korištenje od propalog PIK-a Umag i ti su vinogradi stari u prosjeku između 40 i 50 godina. U vinogradu su od sortimenta prisutne malvazija istarska, merlot, cabernet sauvignon i cabernet franc. Godišnja proizvodnja botiljiranih vina je oko 8.000 boca, a veliki udio ima i prodaja rinfuze te samoga grožđa.

Leonardo je možda prisutniji sa svojim vinima u Italiji nego u Istri jer u okolici Trsta ima dobroga distributera. Nedavno sam njegova vina kušao u jednom od najboljih novigradskih restorana Marini.

Danas bih s vama htio podijeliti moje viđenje Merlota iz dosta problematične berbe - 2010., kada većina istarskih vinara nije flaširala svoje najbolje proizvode jer je berba bila izuzetno kišna.

Vino ima rubin crvenu boju sa svjetlijom sredinom te na malo tamnijim rubovima bistro je i djelomično gusto. Intenzivnost okusa je djelomično izražena te fina, a na nosu se prvo osjeća neobična nota burbon vanilije te cijela paleta začina koje Englezi zovu božićni puding, a sastoji se od mnogo sušenog voća koje drži zajedno jaja i salo te je navlaženo sirupom od melase i aromatizirano cimetom, muškatnim oraščićem, klinčićem, đumbirom te drugim začinima. Puding može trajati mjesec dana jer ga visok sadržaj alkohola sprečava od kvarenja.

Kasnije se osjeća i malo liqurizie ili sladića. Vino je suho, djelomično toplo i mekano s ugodnim svježinama, blago je tanično s finim taninima te ukusno, a krasi ga srednje tijelo. Vino je djelomično uravnoteženo s izraženim intenzitetom okusa i solidnom trajnošću. After taste je interesantan s opet prisutnom burbon vanilijom i višnjom. Vino je harmonično te je doseglo svoj maksimum i sada je pravo vrijeme da ga se troši uz, primjerice, kalamare na šporko. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter