Enoteka: Lagunin žuti muškat

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Muškat žuti
Godina berbe: 2012.
Proizvođač: Vina Laguna
Lokacija: Poreč/Zapadna Istra
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: lagani voćni kolači
Ocjena: 8/10
Cijena (mpc): 55,00 kn (Konzum)

Berba 2012. neće ostati zlatnim slovima upisana za bijela vina, dok je za crna sasvim druga priča. Dugo godina je vodeći muškat iz Agrolagune bio muškat ruža, no, od kada su 2005. godine posađeni nasadi muškata žutog na položajima kod Vižinade, muškatna konkurencija se pojačala.

Ovih dana na tržište je izašao muškat žuti iz 2012, mada na policama još možete pronaći jako dobre berbe 2011. Vinogradi muškata žutog prostiru se na površini od pet hektara, pozicije vinograda okrenute su prema smjeru sjever-istok što se u izuzetno toploj berbi 2012. pokazalo vrlo bitnim za očuvanje primarnih aroma koje su jednom dobrom muškatu neophodne.

Na ovim položajima koji gledaju prema dolini rijeke Mirne je dosta velika razlika u dnevnoj i noćnoj temperaturi te je taj detalj također vrlo bitan za aromatiku vina. Vinogradi se nalaze na nadmorskoj visini od 150 metara, rastu na dubokoj bijeloj glinenoj zemlji koja puno više zadržava vlagu od crvenice.

Berba je bila krajem kolovoza te je nakon kratke prerade i fermentacije koja se zaustavlja sa suvremenim uređajima kada je vino na granici poluslatkog i slatkog to jest oko 30 g/l neprovrelog šećera. Nakon toga vino odležava u inox tankovima do punjenja u bocu koje je bilo krajem siječnja. Agrolagunini enolozi uspjeli su podariti jedno lagano pitko ljetno vino.

Vino ima lijepu zelenkasto žutu boju, kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa djelomično je izražena ali kakvoća mirisa je ipak dosta dobra. Na mirisu se prvo otvaraju note bijelog cvijeća kao što su ružine latice, potom se otvara i tipična sortna nota muškata ali i nota korice limuna. Iz ovog opisa mogu zaključiti da je kompleksnost mirisa djelomično bogata.

Vino je poluslatko, djelomično toplo i mekano, ima lijepu svježinu i ukusno je, a krasi ga srednje tijelo. Uravnoteženo je te ima lijepi odnos između šećera i svježine, intenzivnost okusa u ustima je djelomično izražena, a trajnost u ustima je isto tako djelomično trajna te mogu zaključiti da je i kakvoća okusa djelomično fina. Na retro okusu dolaze mi note ušećerene narančine kore, s malo gorčine koja je tipična za ovako mlado vino.

Mogu zaključiti da je djelomično harmonično, možda sam više očekivao na mirisu, no, vjerojatno je izuzetno topla godina uzela danak na mirisu ne samo ovog muškata nego i mnogih drugih. Vino je mlado i tek je punjeno u bocu. S ovim lijepim šećerima i svježinom bez problema će izdržati do slijedeće berbe. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter