Enoteka: Lagani San Pellegrino

Ilustracija
Ilustracija

Ime vode: San Pellegrino
Proizvođač: San Pellegrino/Nestle
Lokacija: Teme San Pellegrino/Lombardija
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: hladna predjela/uz bijela vina
Ocjena: 9/10
Cijena (mpc): 10 kn (Cicibela Rovinj)

Prije 6-7 godina u knjižari u centru Muenchena razgledavao sam bogatu ponudu knjiga o vinu i gastronomiji te sam naletio na knjigu neobična naslova "Fine Waters", autora Michaela Maschae, Austrijanca koji već dugo živi u SAD-u.

Kako sam priznaje u knjizi, autor je bio pasionirani ljubitelj vina, no zbog zdravstvenih problema morao je prestati piti vino te se prebacio na vodu. Jako dobra knjiga koja je proširila moje znanje o vodama i bila mi od velike koristi kada sam pisao posebnu kartu vode za hotel Monte Mulini.

Prvi regionalni festival vode HA_DVA_O održan je od 17. do 19. svibnja 2012. u design hotelu Lone u Rovinju, a organizator je bio Jutarnji list. Glavni gost na festivalu bio je upravo gosp. Mascha te mi je bila izuzetna čast održati degustaciju voda s njim. U susjednoj Italiji jedan od najpoznatijih brendova vode su San Pellegrino i Acqua Panna.

Danas bih vam predstavio gaziranu verziju, dakle San Pellegrino. Voda San Pellegrino dolazi iz istoimenih termi u provinciji Bergamo na sjeveru talijanske pokrajine Lombardija.

Voda ima vrlo bogat sastav te sadrži ugljični dioksid, kalcij, klorid, fluor, litij, magnezij, dušik, kalij, silicij, natrij  i stroncij. U modernom svijetu San Pellegrino je pozicioniran kao luksuzni brend skupe flaširane vode. U knjigama se spominje 1395. godina kao početak eksploatacije vode u termama, ali postojeći zapisi iz 1899. godine pokazuju da su 35.343 boce proizvedene u toj  godini, a već tada je 5.000 boca izvezeno, no desetak godina kasnije San Pellegrino se izvozi diljem svijeta. San Pellegrino je u vlasništvu Nestlé grupe od 1997. te se izvozi u cijeli svijet.

Dakle, da kušamo San Pellegrino, u čaši se na oko ističu lijepi mjehurići te se u čaši doima svježe i razigrano, bistra je i prozirna. Nema nikakvih loših mirisa, a dominira nota svježine i mineralnosti.

Na okusu dominira svježina i mineralnost, a voda ima lijepu strukturu, lagana je lepršava i pitka. Vodu krasi lijepa uravnoteženost te mineralnost na after-tasteu i ima odličnu trajnost okusa.

Ova lagano gazirana voda odlično paše kao pratnja bijelim vinima, mada ju gosti često vole piti uz lagane obroke kao što su hladna predjela ili lagana predjela na bazi tjestenina. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter