Ime vina: La Cometa
Godina berbe: 2012.
Proizvođač: Quinta Milu
Lokacija: Burgos / Ribera del Duero / Španjolska
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: Ramstek sa žara
Ocjena: 9,0/10
Čaša: Riedel Restaurant Zinfandel glas
Cijena(mpc): 98,00 kn (Vivat Fina Vina)
Boris Ivančić već je godinama jedan od vodećih hrvatskih uvoznika vina i često nas iznenadi s nekom novom akvizicijom u svome portfelju. Vivat Fina vina jedini je legitimni nasljednik starog imena Vivat i partneri koji se pred nekoliko godina ugasio. No, Ivančić se stalno trudi biti inovativan u svojoj ponudi te nas uvijek, posebice nas vinoljupce, iznenadi s nekim novim, nepoznatim vinima.
Često je u povijesti razvoj vinogradarstva i vinarstva bio vezan uz blizinu rijeka poput Rajne ili Dunava na primjer, dok na Iberijskom poluotoku veliki značaj ima rijeka Duero (španjolski) ili Duro (portugalski). Ova rijeka dugačka je oko tisuću kilometara i izvire u središnjoj Španjolskoj, a izljeva se u Atlanski ocean u portugalskom gradu Porto.
Odlučio sam predstaviti Vam jednog mladog vinara koji je sa svojim vinima odnedavno prisutan u ponudi Vivat Fina vina. Vinar se zove German R.Blanco i vlasnik je vinarije Quinta Milu. Njegovi vinogradi u prosjeku su stari oko 30 godina i nalaze se u dijelu pokrajine Ribera del Duero. Blanco sebe voli nazivati mikro vinarijom te na sajmovima i promocijama nastupa s grupom mladih vinara iz drugih regija pod sloganom "Micro wineries - Great wines" (Mikro vinarija - velika vina).
Danas bih Vam predstavio Blancovo vino Cometa koje se radi od 100 posto iz Tempranilla. Blancova vinarija je mala obiteljska vinarija s vrlo interesantnim etiketama na vinima koja odudaraju od standardnih. Cometa dozrijeva i razvija se najmanje 12 mjeseci u novim i rabljenim barrique bačvama u kombinaciji američkog i francuskog hrasta zapremine od 225 i 500 litara.
Vinogradi se nalaze na nadmorskoj visini od 900 metara te je ovo vino vrhunska etiketa vinarije. Vino ima lijepu duboku rubin crvenu boju, bistro je i gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, miris je fin i ugodan. Na nosu se prvo javlja nota crne kupine, potom slijede note džema od ribizla praćene sa začinskom notom klinčića.
Kasnije se javlja i nota dima te vanilije praćena okusom čokolade. Vino je suho, toplo i djelomično mekano dok je s druge strane djelomično svježe. Vino je tanično i krase ga fini tanini, ukusno je i punoga tijela. Vino je uravnoteženo s izraženom intenzivnošću okusa, trajno te s vanilijom na after tasteu koja se miješa s malo čokolade. Ovo vino je harmonično i sada je u punoj formi spremno za konzumiranje uz jedan fini srednje pečeni ramstek. (E. PERDEC)