Enoteka: Kvalitetna Jana

Ilustracija
Ilustracija

Ime vode: Jana
Proizvođač  Jamnica d.d.
Lokacija: Sv. Jana/Plešivica
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: uz crvena vina
Ocjena: 8,9/10
Cijena (mpc): 6 kn (Cicibela Rovinj)

Nakon božićnih i novogodišnjih slavlja te pretjerivanja u jelu i piću, najtraženije piće u prvim danima nove godine najčešće je voda. Po tvrdnjama raznih stručnjaka, Hrvatska ima jako kvalitetne zalihe vode, koja je naše bogatstvo koje nikako ne bismo smjeli prokockati.

Kao što znate, na tržištu postoje gazirane i negazirane prirodne izvorske vode, a među popularnijima u Hrvatskoj su Jana i Jamnica. Obje su jako popularne mada se trend gaziranih voda puno prije probio na tržištu, dok je negazirana voda aktualna u zadnjih dvadesetak godina.

Jana je sinonim za kvalitetnu izvorsku vodu u Hrvatskoj, a smatra se da njezin nastanak seže čak 7.000 godina u povijest, u doba apsolutne nezagađenosti prirode.

Izvor Jane smješten je u malome selu Sveta Jana koje se nalazi na Plešivici, inače izrazitom vinskom kraju. Izvor Jane nalazi se na 800 metara dubine, gdje su stare dolomitske stijene, što utječe na sjajnu mineralnost vode, u kojoj se ističu kalcij i magnezij.

Carica Marija Terezija je još 1772. godine dala na analizu uzorke Jamnice, no komercijalno pakiranje u boce počelo je tek 1828. godine. Povijest Jamnice je bila burna, kako su se mijenjali razni vladari, te dolazili ratovi, no nakon Drugog svjetskog rata slijedi modernizacija pogona. Bitna je 1973. godina, kada je izbušeno novo vrelo – Janino vrelo, a 1978. godine otvorena je nova punionica u Jamničkoj kiselici.

Početkom devedesetih godina provedena je privatizacija, no pogoni su se našli u blizini prve crte bojišnice te su stradali u granatiranju. Početkom 1993. godine vlasnik Jamnice postaje Agrokor d.d., te tada počinje razvoj i napredak ove punionice.

U svakodnevnom poslovanju najčešće se susrećem s gastro-pakiranjem Jane od 0,75 litre, koju u svojoj ponudi ima većina ugostiteljskih objekata.

Dakle, idemo probati Janu, preporučam je serviranu na 8 stupnjeva, na izgledu je prozirna i jasna, bez boje, a na mirisu je svježa, ugodna i razigrana. Na okusu je zaokružena i ugodna, lagano mineralna i pitka s finom strukturom, mekana i dobro izbalansirana.

Jana ima lijepu trajnost u ustima i jako fin završetak. U gastronomskom dijelu negazirane vode se preporučuju kao pratnja crvenim vinima ili samostalno uz salate. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter