Enoteka: Kozlovićeva Santa Lucia


Položaj Santa Lucia nalazi se na pola puta od Brtonigle do Buja i predstavlja pravi istarski "grand cru" za malvaziju. Vinogradi s malvazijom posađeni su 1962. godine, okrenuti prema jugozapadu i nalaze se na 240 metara nadmorske visine. Tlo se sastoji od fliša, vapnenačkih stijena i gline.

Još za vrijeme stare firme PIK Umag s tih položaja dolazila je čuvena bujska malvazija, koja je već tada bila izuzetno cijenjena među ljubiteljima vina. Raspadom PIK-a to jest kasnijeg HI-AGRI-ENA, talentirani istarski vinari novog vala dobili su u koncesije ove izvrsne položaje.

Među njima je i Gianfranco Kozlović. Obitelj Kozlović ove je godine otvorila jedan od najmodernijih i vrhunski dizajniranih vinskih podruma u Hrvatskoj. Gianfrancova desna ruka je supruga Antonela, a pomaže još uvijek i otac Armando, koji je i pokrenuo ozbiljnu obiteljsku proizvodnju.

Novi podrum ima kapacitet od 250.000 butelja, Kozlović sada proizvodi oko 200.000 sa svojih 25 hektara i još 10 koje ima s kooperantima, a malvazija čini dvije trećine ukupne proizvodnje. Kozlović je prvu Santa Luciju napunio iz berbe 2001. i već je tada, zbog svoje izvrsnosti, izazvala pravu pomamu.

Danas ću se osvrnuti na berbu 2008., za koju je grožđe brano sredinom rujna, a nakon maceracije vino je odležavalo u drvenim bačvama od 32 hektolitra i manjim barrique bačvicama od 225 litara te inoksu.

Nakon punjenja u boce, vino još 18 mjeseci prije puštanja na tržište provede u podrumu. Prekrasne je zlatnožute boje, bistro i gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, kakvoća je jako fina. Na nosu prvo osjećam notu zrelog voća u obliku marelice, breskve, čak i kruške, a potom dolazi nota cvijeća u obliku bagrema i livadnog cvijeća.

Na retro nazalnom dijelu ističu se slatkasti začini koji idu u smjeru vanilije, čak i muškatnog oraščića. Vino je suho, toplo i ugodno mekano, ugodne svježine, laganih tanina i fantastične mineralnosti koja se dodiruje sa slanošću. Punog je tijela i uravnoteženo, mada mu, kad se malo više vrti u čaši, visina alkohola zasmeta.

Intenzivnost je u ustima vrlo izražena, dok je trajnost okusa upravo fantastična, a kakvoća je na okusu jako fina te vino krasi ugodna kremoznost. Na retro okusu ima tipičnu gorčinu mendule koja krasi punokrvne malvazije. Vino je harmonično i ovakvo može trajati još barem 10 godina. (piše E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter