Enoteka: Kozlović muškat i Thalassitis Assyrtiko

Kozlović muškat
Kozlović muškat

Piše Emil Perdec

Istarska vina

Ime vina: Muškat momjanski
Godina berbe: 2014.
Proizvođač: Vina Kozlović
Lokacija: Momjan, Hrvatska Istra
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: voćna krostata
Ocjena: 9/10
Čaša: Malvazija Riedel Glass
Cijena (mpc): 90 kuna (Cicibela, Rovinj)

Kozlović muškat

Na ocjenjivanju vina za ovogodišnju Vinistru u kategoriji momjanskih muškata, vinarija Kozlović odnijela je dvije zlatne medalje. Jednu za izbornu berbu iz 2011. i jednu za svježi muškat iz berbe 2014.godine. Time je ova sjajna vinarija koja već preko dvadeset godina dominira na istarskoj vinskoj sceni pokazala da je neprikosnoveni vladar u ovoj kategoriji vina. Muškat momjanski postao je jedan od sinonima za dobro raspoloženje u društvu, čak su neki novinari počeli pojedine političare prozivati da im se određene ideje dojavljuju kada imaju muškatne vizije. Ovo je malo karikirano, no činjenica je da se ljudi kada se pije muškat, u normalnim količinama naravno, lijepo osjećaju i vrlo su sretni. Već smo više puta napominjali da je berba 2014. bila vrlo problematična u Istri no ta činjenica nije Kozlovića spriječila da, i u ekstremnoj godini, napravi sjajan muškat. To sigurno govori o teroaru odnosno o kvalitetnom spoju, položaja, čovjeka i sorte. Grožđe dolazi iz vinograda starog od 6 do 30 godina na položaju Vale, na nadmorskoj visini od 200 metara okrenutim u smjeru juga. U sastavu tla na ovom položaju prevladavaju glina, fliš i vapnenačke stijene. Berba je bila početkom rujna, prerađeno je odležavalo u inoks bačvama, a nakon punjenja u boce još dva mjeseca mirovalo je do izlaska na tržište. Vino krasi lijepa slamnato žuta boja s elementima zelenkastoga, kristalno je bistro i djelomično gusto. A onda, kada se čaša zavrti oslobađa se prava rapsodija mirisa.

Ovako aromatične sorte, poput muškata i traminca, specifične su po tome što uvijek imamo osjećaj da u stvari ne pijemo vino, već da jedemo to grožđe. Na prvi nos dominira mi nota kamilice, potom malo medenih tonova, a onda dolazi nota gumenih ušećerenih bombona te ga kasnije slijedi i malo poljskoga cvijeća. Vino je poluslatko, djelomično toplo i mekano, s druge strane ima solidnu svježinu, i ukusno je, te se fino pije, a krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, ima izraženu intenzivnost i dobru trajnost okusa, odličnu kakvoću te na after tasteu dolazi malo kamilice. Vino je harmonično i sjajno paše uz lagane kolače poput osvježavajućih voćnih krostata.

Grčka vina

Ime vina: Thalassitis Assyrtiko
Godina berbe: 2014.
Proizvođač: Gaia Estate
Lokacija: Koutsi, Santorini
Temperatura serviranja: 10-12 stupnja Celzija
Gastro preporuka: orada s gradela
Ocjena: 9/10
Čaša: Malvazija Riedel Glass
Cijena (mpc): 13 eura (Wein&Co)

Thalassitis Assyrtiko

U mnogim vinskim pričama, Grčka je nezaobilazna tema jer ta zemlja ima veliku povijesnu važnost u razvoju i rasprostranjivanju vinove loze. Upravo je iz Grčke u Istru stigla naša najznačajnija sorta vinove loze malvazija. Već smo nekoliko puta na ovim stranicama diskutirali o toj temi pa se danas nećemo time zamarati. Danas bih sa vama podijelio svoje viđenje vina dobivenog od autohtone Grčke sorte assyrtiko, a vino dolazi sa otoka Santorini. Ovaj otok nalazi se oko 200 km od kopna u južnome dijelu Egejskog mora, pripada grupi Kikladskih otoka, a poznato je još i po nazivu Tera ili Fira. Vino koje ću kušati zove se Thalassitis Assyrtiko iz berbe 2014., a proizvodi ga vinarija Gaia Estate. Ovu vinariju su 1994. osnovali partneri Yiannis Paraskevopoulos i Leon Karatsalos, te partnerica Christina Legaki, a osim vinarije na Santoriniju posjeduju i vinariju Nemea na Peloponezu. Sorta assyrtiko je jedna od rijetkih sorti na Mediteranu koja i u punoj zrelosti uspijeva zadržati visoke kiseline.

Ova je činjenica vrlo bitna za postizanje ravnoteže u okusu suhih bijelih vina, dakle upravo ono što često fali našoj malvaziji. Ovo grožđe raste u vinogradima starima i do 80 godina, a prinosi su vrlo mali oko 25 hektolitara na hektar. Ime vina Thalassitis potječe iz antičkih vremena kada se vinu dodavala morska voda, te je danas na sreću ovo samo spominjanje tradicije. Vino ima lijepu svijetlo žutu boju sa zlatnim ringovima, kristalno je bistro te djelomično gusto. Polako se otvara, dok čaša miruje intenzivnost mirisa polako dolazi do izražaja, a miris je fin i ugodan. Na prvi miris dolazi nota badema koju prati ona samoniklog mediteranskog bilja koje raste na kamenu. Kasnije dolazi nota narančine i kore mandarine. Vino je suho, toplo i djelomično mekano, a s druge strane iznenađujuće svježe i vrlo mineralno sa srednjim tijelom. Vino ima solidnu ravnotežu, izraženu intenzivnost okusa i dobru trajnost okusa sa izraženim bademima na after tasteu. Vino je harmonično lijepo se pije i u dobrim uvjetima čuvanja, može trajati još barem dvije godine. Sljubio bih ga s oradom pečenom na gradelama.


Podijeli: Facebook Twiter